Почина Джони Пенков

Pinterest LinkedIn +

На 87-годишна възраст почина популярният актьор и звукоинженер Георги (Джони) Пенков. През последните месеци от живота си той боледуваше тежко.

В киното е играл във филмите "Рицар без броня", "Сватбите на Йоан Асен", "Илюзия", "Търновската царица", "Аз, графинята", "Немирната птица любов", "Неочакван обрат", "Операция Шменти капели" и др. 
Пенков, редом с Радой Ралин, е известен на по-старото поколение и с легендарните рубрики "Фокус", които се прожектираха в кината преди игралните филми.

Джони Пенков е роден на 27 ноември 1933 г. в София. Син е на художника Иван Пенков и брат на математика Боян Пенков. През 1966 година завършва радиотехника във ВМЕИ „Ленин". През 1972 година специализира във Франция електроакустика. Започва да работи като звукооператор. Изявява се и като актьор. Научен сътрудник е в НИИ „За кинематография и радио“ (1960). От 1960 г. озвучава документални филми.

Работи в НИПИ „Култура“ от 1961 г. Кандидат на техническите науки (1978), доцент (1979). Член е на Съюза на българските филмови дейци.

В памет на тази колоритна личност припомняме някои от старите ленти с негово участие:

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.