Почина актьорът Жан-Пол Белмондо

Pinterest LinkedIn +

Почина актьорът Жан-Пол Белмондо. Легендата на френския театър и кино беше на 88 години. Според адвоката на Белмондо актьорът е починал на 6 септември в дома си в Париж. "Напоследък беше много уморен. Той си тръгна мирно", коментира той.

Белмондо е роден на 9 април 1933 г. Дебютира в киното през 1956 г. След ролята си във филма на Жан-Люк Годар "До последния дъх" той се превръща в икона на т. нар. "нова вълна" в киното.

До средата на 80-те образите на героите на Белмондо са главно смели авантюристи или цинични герои. Филмите му са изпълнени с опасни каскади, които почти винаги изпълнява сам. Сериозните му роли се отличават с драматична дълбочина, а комедийните му са оцветени с автоирония и фин хумор. 

Голяма част от кариерата му минава в съперничевство с друга звезда на френското кино – Ален Делон. Двамата играят заедно в два филма - "Борсалино" (1970 г.) и "Бащи трепачи" (1998 г.).

С напредването на възрастта Белмондо се концентрира в работата си в театъра, където също постига големи успехи. Той има над 80 филмови и има над 40 роли в театъра в богатата си кариера.

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.