По следите на четвероевангелието на Иван Александър в Румъния – тази неделя в „НепознатиТЕ“ от 11:00 ч. по bTV

Pinterest LinkedIn +

Открадната или спасена е българската реликва?

Как един от най-ценните български ръкописи – четвероевангелието на цар Иван Александър от Търново, известно днес като Лондонското четвероевангелие – се озовава в Британската библиотека, минавайки през Румъния и Атон, разказва новият епизод от документалната поредица „непознатиТЕ“ – тази неделя (10 декември) от 11:00 ч. по bTV.

Авторите – журналистът Георги Тошев и режисьорът-оператор Николай Барулов, вървят по пътя на ценната реликва из Европа във филма „Съкровището на монах Симеон“. След падането на Търново през 1393 г. четвероевангелието на Иван Александър започва своя дълъг път, забулен в мистерии. Сведения за него се появяват в началото на 15. век от владетелите на Молдова и Влашкото княжество.

„Това ни отведе в областта Сучава в днешна Румъния и в дома на един от най-изявените специалисти по средновековна история – проф. Щефан Горовей. Дали освен за българската наука, евангелието ще се окаже много важен труд и за румънската история и за дълбоките културни и управленски следи на българската царска династия на север от река Дунав, ще разберете от епизода в неделя“, споделя Георги Тошев.

Екипът на „непознатиТЕ“ влиза в манастира Сучевица в Северна Румъния. Външните му стени са изографисани изцяло със стенописи на старобългарски език и с миниатюри много близки до тези в четвероевангелието на Иван Александър.

„От монахините научихме повече за значението на българското четвероевангелие като архитип на евангелията във Влашко и Молдова, което ни даде отговор на въпроса защо е такова вниманието и ревностно желанието за притежание на книгата от тогавашните румънски владетели“, допълва Тошев.

Филмът „Съкровището на монах Симеон“ доказва тезата, че българското евангелие е не просто спасено, а и изиграва една културно-просветна мисия за средновековния християнин, попаднал под османска власт. След земите на Влашко и Молдова, дали заради религиозна солидарност, страх от кражба, изгубване или поради единствена възможност за съхранение на паметта в името на бъдещето, четвероевангелието на Иван Александър се озовава в библиотеката на манастира „Св. Павел“ в Света гора.

Филмът разказва как от Атон ръкописът изчезва и се озовава в Британската библиотека в Лондон, където се съхранява и днес.

За реализацията на филма помагат Българска национална филмотека и Програма „Култура“ на Столичната община.

Не пропускайте документалния филм „Съкровището на монах Симеон“ – тази неделя (10 декември) от 11:00 ч. в „непознатиТЕ“ по bTV!
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.