PlayStation за без пари - Sony отвръща на удара

Pinterest LinkedIn +

Ето ви интересна новина от изминалия Gamescom (ежегодно изложение за игри и игрални технологии, провеждащо се в град Кьолн, Германия): Sony обявиха ново, сериозно поевтиняване едновременно на настолната си и портативната си PlayStation конзола.

Първо малко сухи факти: докато чакаме Vita през 2012 година, от компанията са решили да поддържат пламъка на PSP жив – нещо, което е повече от добре дошло за всички фенове на продалата се в близо 70 милиона броя до момента джобна конзола. Новата цена на модела PSP E-1000 е около 100 евро, което е с около 30-35 евро по-малко от това, което струва версията 3004 Slim & Lite Black в момента.

Уловката тук е, че E-1000 няма да разполага с WiFi модул, което не е чак толкова труден за преглъщане недостатък – особено в светлината на факта, че всички нейни собственици ще могат да се възползват от огромния каталог с налични игрални и филмови заглавия, достъпни на UMD дискове или през Media Go модела на PlayStation Store.


Успоредно със старта на новата PSP версия, Sony ще предложат и някой от най-добре продаващите се гейм класики за портативната конзола като FIFA 12, Invizimals и EyePet Adventures с цена от около 10 евро.

Пак в рамките на Gamescom компанията зарадва и почитателите на настолния PlayStation 3 с ново понижение на цените. Сега 160 GB модел ще се предлага за 249 евро в ЕС и 249 долара в САЩ. Това е изключително изкушаваща оферта, особено след като PS3 освен игрална платформа с доста солиден каталог от ексклузивни заглавия, е и един от най-евтините Blu-ray плейъри на пазара в момента (при това с поддръжка на Blu ray 3D филми).


С тези два свои хода Sony правят стъпки в правилна посока. От една страна, PlayStation 3 платформата макар и вече на повече от 4 години е в пика на зрелостта си. Добре обезпечена с много и ексклузивни (достъпни само на PS3) игри като Uncharted, God of War, Resistance и Killzone, тя продължава да бъде сред водещите изкушения за хардкор ядрото на конзолния гейминг.

Не са за пренебрегване и допълнителните екстри, които тройката предлага: достъп до интернет и PlayStation Store/ PlayStation Network, както и възможността за възпроизвеждане на Blu ray филми – цял куп опции, срещу които основният й конкурент - Xbox 360, просто няма какво да предложи поне за момента.


От друга страна, PSP определено имаше нужда от известно "кръвопреливане" – пазарният дял на портативната конзола, макар и все още солиден през последните 2 години, непрестанно се свива под натиска на уникалния Nintendo DS. Тъй като все още не са готови със следващия си логичен ход напред – технологично впечатляващия Vita (наследник на PSP, който уви ще види бял свят едва през 2012 година), единственият начин за Sony да отговорят на предизвикателството 3DS e снижаване на цената на Portable.

Това може да се окаже наистина добър ход, издържан в духа на "качество за по-малко пари". Тъй като PSP винаги е бил нещо повече от игрална конзола (за разлика от Nintendo DS, който винаги е залагал най-вече и основно на игрите), платформата на Sony може да спечели доста от снижаване на цената. С етикет от грубо 200 лв., PSP може да се разглежда като най-евтината портативна мултимедийна платформа от този клас достъпна на пазара в момента.

Сподели.