PlayStation 3 е най-продаваната конзола в Европа от началото на 2011 г.

Pinterest LinkedIn +

PlayStation 3 е най-продаваната гейм конзола на европейските пазари от началото на 2011 г. до началото на октомври с около 3 000 000 изкупени бройки през изминалите девет месеца, разкрива доклад на Nintendo, според който продажбите на Wii и Xbox 360 за същия период възлизат на около 2 млн. бройки.

Простичко казано – на всеки три закупени PlayStation 3 конзоли Nintendo и Microsoft са успели да продадат по две бройки от своите устройства, въпреки резкия скок в продажбите и на двете марки в периода на сваляне на цените им – май за Wii и юли – за Xbox 360.

В същия доклад президентът на Nintendo, Сатору Ивата, отбелязва, че според статистиката, с която разполага, продажбите на PS3 за 2011 г. бележат ръст спрямо 2010 г., докато тези на Wii са се свили. Що се отнася до Xbox 360 – най-продаваната конзола в САЩ през по-голямата част от 2011 г., търсенето й на Стария континент нито нараства, нито намалява. Данните, на които се основава доклада, са базирани на "независими европейски компании в областта на пазарните анализи".

За разлика от Япония и САЩ, където се извършва постоянен мониторинг – от Media Create и NPD Group, респективно, и всяка седмица или месец излизат класации на най-продаваните конзоли, в Европа подобна рекапитулация се прави веднъж годишно като обикновено са нужни около три месеца (статистиката за 2011 г. ще излезе най-рано през март 2012 г.), за да бъдат обработени данните за всички територии. В Япония PS3 има ясно изразена доминация над Wii и Xbox 360 през цялата 2011 г.

Сподели.