Биографията на Стив Джобс дебютира с рекордни продажби, Sony купи правата за екранизацията й

Pinterest LinkedIn +

Биографията на покойния съосновател и дългогодишен изпълнителен директор на Apple - Стив Джобс (Steve Jobs), излязла изпод перото на бившия изп. директор на CNN, гл. редактор на Time и автор на биографиите на Айнщайн и Бенджамин Франклин - Уолтър Исааксон, оглави седмичната бестселър класация на Nielsen BookScan непосредствено след премиерата си с 379 000 продадени копия.

Тази цифра надхвърля трикратно количеството продадени копия от следващото заглавие в класацията - The Litigators на Джон Гришам, и отрежда на "Стив Джобс" място в Топ 20 на бестселърите на 2011 година само седмица след пускането й на пазара.

Подобен тираж не е пласиран от една година насам, когато на книжния пазар отвъд океана излязоха автобиографията на Джордж Буш - Decision Points, и Diary of a Wimpy Kid: The Ugly Truth на Джеф Кини (и двете заглавия регистрираха 400K+ копия през първата си седмица по рафтовете).

Стив Джобс почина след изтощителна битка с рак на панкреаса на 5 октомври 2011 г. на 56-годишна възраст. Според плановете на Simon & Schuster, към този момент книгата, написана от Исааксон в тясно сътрудничество със създателя на Mac и iPhone, трябваше да излезе през 2012 г., но броени дни след кончината на Джобс издателят взе решение да изтегли премиерата й за 24 октомври.

Заглавието се появи в iBooks на Apple и стана достъпно за притежателите на Kindle Reader на Amazon ден по-рано. Цените на изданието с твърди корици започват от $17.88 (Amazon) и стигат до $35.00 (през Simon & Schuster).

Анализаторите на най-голямата дигитална търговска платформа в света прогнозират рекордни продажби на "Стив Джобс" за 2011 година, а Sony вече откупиха правата за филмовата адаптация на книгата, чийто книжен обем е 571 страници.

Сподели.