Планирайте разумно: Какви са последствията при закъснение за застраховка гражданска отговорност

Pinterest LinkedIn +

Застраховката носи своя задължителен характер, а плащанията е необходимо да постъпват навреме

Предизвикателствата на ежедневието често ни поставят пред затруднения относно спазването на срокове и погасяването на дължими вноски. Що се отнася до застраховка гражданска отговорност на МПС, полицата има задължителен характер и плащанията е необходимо да постъпват навреме.

Бърза справка и ефективен резултат

Сключването е за период от една година, което изисква разумно планиране и подготовка за подновяването й.

Днес сме изключително улеснени, когато целим да спестим време и средства. Възможно е да използваме услугите на професионален посредник онлайн.

В този случай се изисква единствено попълване на заявлението за застраховка, изчисляване на вноската чрез достъпния безплатен калкулатор. Този полезен инструмент ще Ви осигури бърза справка за размера на цялата застраховка, или на вноски, ако предпочитате това решение. Данните, които въвеждате, са свързани с вида на превозното средство, за обема и мощността на двигателя, за горивото, с което се придвижвате, за броя места, регистрационния номер, възрастта на водача.  

След това изчаквате да постъпят офертите на фирмите, като Ви се предоставя опция и да сравните цените, за да изберете максимално изгодната за Вас.

Какви са възможните последствията при закъснение

След сключването на договора за застраховка, следвайте стриктно графика и сроковете за уговорените вноски. Падежите и дължимите суми ще бъдат посочени в документите, които получавате удобно в рамките на броени часове – изпращат се директно до Вас чрез куриер.

Съществува 15-дневен гратисен период, в който полицата е в сила, но вече е налице просрочване на плащането. Целта е да успеете да погасите вноската и да не се прекратява застраховката. След указания срок обаче, нейната валидност се ликвидира.

Не очаквайте да получите уведомление или информация по официален път за нейното прекратяване. Застрахователите нямат такова задължение. Те следва да уведомят гаранционния фонд, откъдето е видно, че автомобилът Ви няма актуална застраховка.

Важно е да знаете, че прекратената полица не може да бъде възстановена, вариантът е да бъде сключена наново по съответния ред.

Рискът при тези условия е налице, а от КАТ може да Ви наложат глоба за управление на колата без валидна застраховка. Тя може да бъде в размер на 250 лева, а при повторно нарушение – да достигне 800 лева. В закона е предвидена също санкция, която касае отнемане на свидетелството за регистрация на автомобила, както и крайната мярка спиране от движение. 

По-неприятното е, че всички причинени вреди от Ваша страна с возилото към трети лица, при евентуално настъпване на такива, остават изцяло за Ваша сметка.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.