Peter Erskinе и Милчо Левиев пристигнаха в България за Sofia Jazz Peak 2006

Pinterest LinkedIn +

Легендарният барабанист Питър Ърскин (Peter Erskinе) пристигна днес в България, заедно с останалите членове на най-новата си формация - Милчо Левиев, Йотис Кьорцоглу и Вики Алмазиду, научи Avtora.com. Утре квартетът ще изнесе първия голям концерт в програмата на стартиралия четвърти Sofia Jazz Peak фест.

Музикантите, сформирали проекта благодарение връзката на всеки от тях със световноизвестния български джаз пианист и композитор Милчо Левиев, пристигнаха в България от Гърция, където са изнесли при голям успех два концерта - в Солун и Атина. Това стана ясно от дадената от тях пресконференция в столичния клуб "Кабаре", инициирана от Джаз ФМ Радио - организатор на Sofia
Jazz Peak.
 
Това са били първите им изяви в този формат, представящ както авторска музика - на Ърскин и Левиев, така и фолклорни преработки, с основа гръцката народна музика. И на двата концерта в Гърция квартетът е изпълнил и композицията "България", написана преди повече от 10 години от Ърскин след като чува касета на Български женски хор към Националното радио.
 
Близо три пъти по-дълъг е периодът, в който барабанистът, свирил с величия като Джо Завинъл (Joe Zawinul), Джако Пасториъс (Jaco Pastorius), Чик Кърия (Chick Corea), Даяна Крол (Diana Krall) и мн. др., се познава с Милчо Левиев. Двамата не за първи свирят заедно, както Левиев не веднъж е работил и с Йотис Кьорцоглу (David Lynch, Human Touch) и Вики Алмазиду, с която ще има още едно участие в Sofia Jazz Peak. И Левиев, и Кьорцоглу за трети пъти ще участват в Sofia Jazz Peak.
 
Кьорцоглу, Ърскин, Алмазиду и Левиев, Сн. Avtora.com
 
След като днес като част от програмата на настоящото, четвърто поред издание на фестивала, в зала България свири българската етно формация Булгара, ето кои са останалите събития от Sofia Jazz Peak 2006:
 
3 април Мецофорте (Исландия) НДК Зала 1
 
5 април Петер Херболцхаймер, Оркестъра на Класик ФМ и биг бенд на Sofia Jazz Peak (Германия) Зала България
 
7 април Крампл – Лишка Дуо (Чехия) Концертна зала на музикалното училище
 
9 април Петер Венигер Трио (Германия) Концертна зала на НМУ "Любомир Пипков"
 
10 април Мейсио Паркър (САЩ) НДК Зала 1
 
12 април Вики Алмазиду, Милчо Левиев и Оркестъра на Класик ФМ Зала България
 
17 април Мишел Логран (Франция) и  Оркестъра на Класик ФМ НДК Зала 1
 
Сподели.