PC на клечка!

Pinterest LinkedIn +

В началото те заемаха цели стаи. Всеки, който познава историята, е чувал за великия ENIAC – първия истински компютър, тежащ 27 тона и заемащ площ от цели 167 квадратни метра. Само три десетилетия по-късно двама щураци от Калифорния успяват да убедят света, че всеки има нужда от персонално РС, което заема един сравнително скромен ъгъл от бюрото или кухненската му маса.

Днес всички ние носим в джоба си изчислителна мощ, за която първият Apple II е можел само да мечтае, и която е десетки пъти повече от тази на огромния колкото къща ENIAC.

Но явно хай тек индустрията е готова за следващата крачка напред. По всичко личи, че скоро на пазара масово ще могат да се видят пълноценни персонални компютри с размерите на.... USB флаш памет!

Една от първите подобни щуротии вече се предлага свободно. Тя е дело на китайската компания Rockchip и макар да прилича на USB стик, включва четириядрен ARM Cortex-A9 процесор от последно поколение в комбинация с модерно графично ядро Mali-400MP4, поддържащо OpenGL ES 1.1 и 2.0, OpenVG 1.1 и OpenCL.

Този дребосък може да се похвали още с 2 GB оперативна и 8 GB вградена памет (плюс microSD слот за разширение с карти до 32GB), както и с Bluetooth 3.0 и Wi-Fi 802.11 b/g/n модули за безжична връзка.

Иначе казано, RK3188 (името на устройството) е пълноценен супер миниантюрен компютър, към който без проблем можете да включите безжична мишка, клавиатура, 3G модем или друго съвместимо устройство.

Микро РС-то на Rockchip поддържа още HDMI видеоизход с максимална разделителна способност от 1920 x 1080 пиксела (Full HD), без проблем се справя с Flash 11 анимации, възпроизвежда мултимедия от всякакъв вид, сорт и калибър, а понеже работи под управлението на Android, включва дори опция за достъп до популярния онлайн магазин Google Play.

И ако това не ви е достатъчно, RK3188 разполага още и с един USB 2.0 и два mini-USB порта, използвани както за захранване на устройството, така и за включване на външни устройства.

Цялото това чудо е с "внушителни" размери – 100 х 38 х 13 мм! Както казахме – колкото USB флашка. А, да, и струва скандалните 86 долара!!!

И ако смятате, че RK3188 е някакво изолирано явление или китайска екзотика, помислете пак! Почти успоредно с анонса на Rockchip още две други компании обявиха сходни модели. Единият е T428 на Tronsmart, а другият CR9 на CloudnetGo, а спецификациите им са почти идентични с тези на RK3188.


Сподели.