"Пътешествието на Синята стрела" на Джани Родари: вълшебно пътуване за малки и големи

Pinterest LinkedIn +

Знаете ли какво се случва всяка година в нощта срещу 6 януари? Една фея раздава подаръци. Само че не само на послушните деца. Всъщност изобщо няма значение дали са слушали. Затова една нощ играчките, които феята прави, решават, че могат и сами да изберат при кое дете да отидат. Прекрасното въображение на Джани Родари ни отвежда на едно незабравимо вълшебно пътешествие.

Ако си спомняте с радост времето, когато сте чели или са ви чели "Приключенията на Лукчо" и "Приказки по телефона", сигурни сме, че с не по-малко удоволствие ще споделите вълшебните истории на Джани Родари със своите наследници. Или просто ще се върнете, макар и за малко, към магията на детството си с "Пътешествието на Синята стрела".

Преди да потеглим на пътешествие с влакчето обаче, защото Синята стрела е едно прекрасно влакче, такова, за каквото всяко дете мечтае, ще ви разкажем откъде тръгва то. В Италия има предание, според което всяка година в нощта срещу 6 януари добрата фея Бефана лети над покривите на своята метла и раздава играчки и лакомства на децата.

И феята е съвсем истинска. Дори има собствено магазинче, чиято витрина е приказно отрупана с играчки, които всички малчугани могат да гледат цяла година и да избират, за да напишат после в писмата си до феята коя играчка искат да получат. Само че условието не е да са слушали. Подаръци има само за онези деца, чиито родители могат да платят за тях.

Струва ви се, че това не е честно, нали? И не само на вас. Един ден, точно след 6 януари, в магазина на феята Бефана влиза малко момче. Неговото име е Франческо. Той е написал своето писмо до феята и го е пратил, но не е получил играчка. Затова се престрашава да влезе в магазина и да попита дали случайно феята не е забравила адреса му. Само че тя много добре помни неговото писмо и знае къде живее Франческо. Знае също, че родителите му нямат пари. И най-безцеремонно праща малкото момче да си ходи.

Играчките от витрината, на която освен Синята стрела и нейния машинист има един пилот със самолет, един капитан с кораб, един генерал с войници, индианци с коне, мечета, кукли и едно много, ама много специално кученце, никак не остават доволни от това решение на своята господарка. Още повече когато всеки ден виждат тъжното лице на малкия Франческо, който ги гледа през витрината.

Затова решават да избягат и да отидат при Франческо и другите деца, които иначе биха останали без подарък. Така започва тяхното приключение, в което има и смешни, и тъжни моменти. "Пътешествието на Синята стрела" е прекрасен подарък за цялото семейство, така че ако все още не сте я скрили под елхата, най-прекият път към нея е ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.