Първи национален тур на европейските награди за улична храна предстои в Бургас

Pinterest LinkedIn +

Културата на уличното хранене е една от най-бързо развиващите се тенденции в съвременната кулинария, която вече намира своето място и в България. Затова страната ни се нарежда до всички европейски страни, които ще излъчат свой представител за най-голямото състезание по приготвяне на храна на улицата в Европа – "European Street Food Awards".

Надпреварата ще протече в рамките на фестивала "Street food & Art", който ще се проведе от 7 до 11 август 2019 г. на пристанището в Бургас. Посетителите ще могат да опитат кулинарни предложения на най-добрите български кухни на колела.

А на 11 август специално подбрано жури ще избере кой заслужава да се окичи с титлата "Най-добър street food готвач на България" и ще представи страната ни на големия финал на състезанието "European Street Food Awards" в Малмьо, Швеция, в края на септември. Журито включва добре познатият на всички шеф Андре Токев, най-добрия млад готвач на България за 2018 – Васил Якимов и кулинарния консултант Луис Монтеро.

"Променя се не само начинът, по който се храним, но и начинът, по който общуваме, хранителните ни навици. Street food културата вече е част от съвременните тенденции на общуване в целия свят, затова нашата цел е да покажем, че изкуството и кулинарията са неразривно свързани в тази нова градска култура" – споделя Николай Тодоров, автор на идеологията на "Street food & Art".

Ако сте в Бургас от 7 до 11 август 2019 г., не пропускайте "Street food & Art Festival", за да се насладите на умело забъркания фюжън от няколко вида изкуство в напълно автентична градска среда – кулинария, лятно кино, музика, литература, театър.

Част от програмата включва срещи и демонстрации с победителя в предаването "MasterChef 2018" Станислав Райчев, участниците в "MasterChef" Кристиана Лазарова и Карина Попова и кулинарните блогъри Адриана Гюзелева и Станка Стоянова. Филип Аврамов също ще сготви някои от любимите си ястия малко преди концерта си с група "Джинджифил". Ще има и кулинарни демонстрации на виетнамска, ориенталска, испанска и мексиканска кухня, а Бате Енчо ще направи японска кулинарна работилница за деца.

Фестивалните вечери ще завършват със специална селекция филми, концерти и диджей партита.
Фестивалът е с вход свободен, а на 9 и 10 август 2019 достъпът ще е безплатен само за притежатели на билети за "Spice Music Festival".
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.