"Отмъстителите" потопиха "Боен кораб" и "Диктаторът" в неравна боксофис битка

Pinterest LinkedIn +

Мегапродукцията на Universal, Battleship, си осигури място в историята с представянето си в своя дебютен уикенд по големите екрани в САЩ, но съвсем не по начина, по който го сториха Disney и Marvel преди три седмици с тоталния блокбъстър Avengers, който отново е No. 1 в северноамериканската боксофис класация и продължава да чупи рекорди.

Погълнал инвестиции от близо $210 млн. и солиден човешки и технически ресурс от Военноморските сили на САЩ, зрелищният sci-fi екшън по популярната в цял свят настолна игра на Hasbro с участието на Бруклин Декър, Александър Скарсгард, Лиам Нийсън и Риана регистрира най-слабия дебютен боксофис за филм с бюджет от най-малко $200 млн.

В трите си премиерни дни лентата е инкасирала $25.3 млн., а според CinemaScore представителите на силния пол на възраст над 30 години са съставлявали болшинството от зрителите в кино залите. Тази сума е по-малка дори от 30-те милиона на John Carter, който получава шанс в лицето на Battleship да се отърве от титлата "Най-голям кино провал на 2012 г."

Известна утеха за Universal е представянето на Battleship извън САЩ, където филмът дебютира още на 11 април. Общата сума на приходите му от цял свят до момента е $252.1 млн., което покрива бюджета и част от маркетинговата му кампания.

Същевременно Avengers очаквано премина границата от $1 млрд. от продадени билети в глобален мащаб, ставайки най-успешната продукция на Disney в цялата история на компанията.

До 20 май супергероите на Marvel генерираха 457.1 млн. на родна територия ($55.1 млн. през изминалия уикенд), и тъй като границата от $450 млн. бе премината в 17-тия ден от премиерата на лентата, това стана поредният феноменален рекорд в актива й. Досега той се водеше на името на The Dark Knight, който премина тази граница 27 дни след премиерата си.

Освен Battleship, тежки негативи от постоянството в представянето на Avengers понесе и "Диктаторът" на Саша Барон Коен, който лично промотира новата си кино сатира в редица европейски столици, в САЩ и дори на кино фестивала в Кан.

С $17.4 млн. от продадени билети през уикенда и $24.4 млн. общо от премиерата й миналата сряда, лентата даде заявка за успех, съизмерим по-скоро с този на Bruno, а не с доста по-касовия Borat, Cultural Learnings of America For Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan, който генерира $128 млн. в хода на северноамериканския си тур.

Извън САЩ (лентата дебютира в още 29 държави) The Dictator инкасира още $30.3 млн. от продадени билети, като при това оглави класациите на Австралия, Германия и Обединеното кралство. Това означава, че още тази седмица бюджетът на филма от $65 млн. ще бъде избит.

Трето ново заглавие с още по-скромен бюджет ($30 млн.) и по-скромни приходи ($10.5 млн.) дебютира в топ 10 на настоящата класация (No.5) и това е комедията What to Expect When You're Expecting, чийто звезден актьорски състав включва Дженифър Лопес, Камерън Диас и Крис Рок.

Както може да се предположи предвид тематиката на филма, заложена в заглавието му (в буквален превод "Какво да очакваме, докато бременеем"), той е бил предпочетен от нежния пол (70%) и най-вече от жените над 25 (64%).

Между него и The Dictator е поставен друг потърпевш на "Отмъстителите" – Dark Shadows на Джони Деп и Тим Бъртън, който дебютира под No.2 миналата седмица. С настоящ боксофис от $12.8 млн., приходите на лентата в САЩ достигнаха $50 млн., което е по-малко от хонорара, изплатен на Деп само за последното му превъплъщение в капитан Джак Спароу.

The Best Exotic Marigold Hotel, The Hunger Games, Think Like a Man, The Lucky One и The Pirates! Band of Misfits допълват челната десетка в настоящата кино боксофис класация на Северна Америка.

Сподели.