Откриват изложбата “Г-н Мондриан, бихте ли ми заели една права линия?”

Pinterest LinkedIn +

На 26 август от 18:00 ч. в Софийската градска художествена галерия фондация "Мусиз" ще представи лекцията на кураторa Десислава Димова "Г-н Мондриан, бихте ли ми заели една права линия?". Събитието е по повод създаването на първата "Колекция на българско авангардно и съвременно изкуство за център "Помпиду", Париж".

Център "Помпиду" в Париж е най-важната институция за съвременно изкуство във Франция и една от най-престижните в Европа и света, известна с изключително прецизните си колекции на световно съвременно и модерно изкуство.

През 2018 г. Бернар Блистен, директор на център "Помпиду", пристигна със свой екип в София, за да се запознае със съвременната художествена сцена и с перспективата за създаване на колекция от авангардно и съвременно българско изкуство в един от най-значимите музеи в света. Визитата му се състоя по покана на г-жа Фандъкова, кмет на Столична община.

Лекцията на Десислава Димова, куратор на бъдещата колекция, ще проследи някои от предизвикателствата при четенето на историята на българското изкуство на ХХ в. спрямо съществуващите западно- и източноевропейски наративи в търсене на нови гледни точки. Лекцията ще представя някои от методологичните проблеми на изследването, свързано с проекта за създаване на колекция с българско съвременно изкуство за "Помпиду".

По време на събитието ще бъде представен каталогът "Дървото на живота. Генеалогии на българското съвременно изкуство". В него са поканени петима художници (Лъчезар Бояджиев, Орлин Дворянов, Боряна Росса, Светлин Русев и Свилен Стефанов), които начертават своето виждане за "родословно дърво" на българското съвременно изкуство. Авторите бяха избрани, защото представляват някои от основните художествени тенденции и групирания в България от последните десетилетия. Те също са не само художници с индивидуални практики, но и идеолози, изследователи и учители. 

Проектът "Колекция българско авангардно и съвременно изкуство – център "Помпиду" Париж" се изпълнява с финансовата подкрепа на Столичната община по програма "Европа 2019" от фондация "Мусиз" в партньорство със Софийската градска художествена галерия. Събитието се провежда под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столичната община.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.