Откриват изложбата "Нарисувани думи" в Столичната библиотека

Pinterest LinkedIn +

Изложбата "Нарисувани думи" (Drawing Words) събира на едно място някои от най-вълнуващите илюстрации на детски книги от Обединеното кралство от последните години.

Създадена с подкрепата на Британския съвет, изложбата представя десет илюстратори с ярък и отличителен почерк, който съдържа съвременен заряд и показва силата, превръщаща илюстрацията в масова и мощна форма на изкуството.
 
Официалното откриване ще бъде на 26 юни от 11:00 часа в Англоезичната читалня на Столичната библиотека и ще бъде отворена за посетители от 1 юли до 30 октомври, всеки ден от 9:30 до 18:00 часа с почивни дни събота и неделя.

Богатата история на илюстрациите на детски книги в Обединеното кралство е добре позната от световноизвестните заглавия "Зайчето Питър", "Мечето Падингтън" и "Мечо Пух". Изложбата "Нарисувани думи" предлага поглед напред към бъдещето със съвременни илюстрации от утвърдени британски художници, както и от такива, които тепърва започват творческия си път.

Куратор на изложбата е Лорън Чайлд, носителка на множество награди, художник и писател, Детски лауреат за 2017-19 година − титла, която се присъжда в Обединеното кралство на всеки две години за цялостен принос към детската литература.

"За мен илюстрацията е тясно свързана с поезията. Чрез грижлив подбор на изображение, което най-добре би изразило значението, илюстрацията се радва на предизвикателството и привилегията да е хиперселективна, да изчиства мисли или събития, събирайки ги в едно единствено изображение, сътворявайки образи, които могат да се тълкуват по различен начин всеки път", споделя Лорън Чайлд.

Изложбата е създадена от творчески екип на студио "Etcetera" с графичен дизайн на "Regular Practice" и представя:

Джил Колдър, "Робърт Първи Шотландски" (Birlinn)
Лора Карлин, "В свой собствен свят" (Phaidon)
Ребека Коб, "Леля Амилия" (Macmillan Children’s Books)
Уилям Грил, "Вълците от Къръмпо" (Flying Eye Books)
Емили Хюз, "Неопитомен" (Flying Eye Books)
Ясмин Исмаил, "Лягай си, Фред!" (Bloomsbury)
Нийл Лейтън, "Емили Браун и Онова Нещо" (Hodder Children’s Books)
Дейвид Макинтош, "Новият ни съученик Маршъл Армстрог" (HarperCollins)
Емили Ранд, "Денят на едно куче" (Tate Publishing)
Дейвид Робъртс, "Прахан" (Hachette)

Гостуването на изложбата "Нарисувани думи" е част от програмата, с която Британският съвет и Британското посолство отбелязват 80-годишнината от създаването на първия офис на Британския съвет в страната и 140 години от установяването на двустранни отношения между България и Обединеното кралство.
 
В рамките на експозицията ще бъдат организирани две литературни работилници, които ще се проведат в библиотеката след началото на учебната година.

Сподели.