"Откъснати" е българското предложение за "Оскар" през 2023 г.

Pinterest LinkedIn +

Филмът "Откъснати" спечели голямата награда от 10 000 лв. на 19-то издание на Международния фестивал за късометражно кино "In the palace" и стана българското предложение за "Оскар" на предстоящата церемония догодина.

Фестивалът се състоя в Двореца на културата в Перник. В рамките на събитието бяха прожектирани над 270 филма, от които 161 в състезателната програма. Между 31 май и 7 юни за фестивала пристигнаха филмови специалисти от цял свят. 13-членно жури оценява състезаващите се филми и проекти. Директори на 6 европейски фестивала за късометражно кино гледаха официалната селекция и се срещнаха с представители на филмите.

В конкурсната програма "Сребърна принцеса", която излъчва българското предложение за престижната награда "Оскар" в категорията чуждоезичен филм, победители са:

Най-добър български филм: "Откъснати" на режисьора Стефани Дойчинова, продуциран от Веселка Кирякова („Ред Карпет Филмс“ ). Той получи и голямата награда от фондация "Лъчезар Цоцорков";
Най-добър игрален филм: "Моите очи" на италианския режисьор Томазо Акуароне;
Най-добра анимация: "Цикличност" на
Пабло Пойедри от Испания.

В останалите категории победители са:
Най-добър експериментален филм: "Стенно пиано" на режисьорите Асма Ганем, Кристофър Марианети, Алексия Уебстър;
Най-добър документален филм: "Света курва" с режисьор
Фред Маскарас;
Най-добър студентски анимационен филм: "Другата половина" на реж. Лина Калчева;
Най-добър студентски игрален филм: "Целият живот" с режисьор Марлен Риос-Фариат;

Фондация „Лъчезар Цоцорков“ връчва и награда от 10 000 лв. на българския проект "Горчиво" на режисьора Димитър Велков с продуцент „Гарти филмс“, избран за победител в питчинг сесията на фестивала. Проектът получава и 10 000 лв. за снимачно оборудване, предоставени от "Four elements Production & Services", както и  5000 лв. за PR услуги от "8 PM Studio".

Освен прожекции на конкурсните категории фестивалът "In the palace" показа на публиката късометражни филми, номинирани и наградени от Френската академия за кино "Сезар", от Европейската филмова академия, от Италианския късометражен център, от Нов Български университет и от редица европейски фестивали.

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.