Продължителен Ковид. Наръчник за самопомощ – Специалистите в клиниката за ПОСТКОВИД, Оксфорд

Pinterest LinkedIn +

За книгата

Изпитвате непрестанна умора? Не можете да се съсредоточите? Не успявате да се възстановите физически и психически след прекаран Ковид?

Глобалната пандемия ни донесе не само опасна острозаразна болест, но и много неизвестни за нейното протичане и дългосрочен ефект върху здравето ни. Милиони хора по цял свят отчитат продължителни, необясними симптоми след прекаран Ковид, включително смазващо изтощение, задух, сърцебиене, мускулни болки, „мозъчна мъгла“ и замайване. Все още няма официални здравни указания как да се справим с тези симптоми, които при някои пациенти може да продължат повече от година. В интернет изобилства с противоречиви съвети, но подобна дезинформация може повече да навреди, отколкото да помогне.

В ръцете си държите първото практическо и достъпно ръководство как да се справите сами със симптомите на продължителния Ковид. Авторите са медицински експерти, работили с пациенти с продължителен Ковид в една от първите създадени за това специализирани клиники. Вътре ще намерите ефективни, лесни за разбиране и практични напътствия, които ще ви помогнат да възстановите здравето си и да си върнете живота.

 

Откъс

 

Авторите

 

Д-р Емили Фрейзър, консултант по респираторна медицина в тръста на Оксфордския университет към Националната здравна служба (НЗС); клиничен ръководител на Клиниката за оценка на постковид, Оксфорд.

Д-р Антон Пик, консултант по рехабилитационна медицина; клиничен ръководител в Оксфордския център по възстановяване; клиничен ръководител по продължителен Ковид, НЗС на Англия: Югоизточна Англия.

Д-р Рейчъл Роджърс, терапевт на професионални заболявания; клиничен ръководител в Общинската служба по хронична умора, Оксфордшър; член на Клиниката за оценка на постковид и екипа по рехабилитация, Оксфорд.

Д-р Ема Тъкър, респираторен специалист и физиотерапевт; мениджър на общинския респираторен екип в тръста на Оксфордския университет към НЗС.

Д-р Даниъл Зал, консултант по клинична психология; когнитивно-поведенчески терапевт и супервайзър; член на Клиниката за оценка на постковид, Оксфорд.

Д-р Сюлеман Латиф, специалист регистратор по спортна и тренировъчна медицина, Оксфорд.

Рут Тайърман, специалист по професионална рехабилитация и терапевт на професионални заболявания, член на Клиниката за оценка на постковид, Оксфорд.

Д-р Кристофър Търнбул, клиничен лектор по респираторна медицина на Националния институт за здравни изследвания (НИЗИ) в Оксфордския университет и тръста на оксфордските университетски болници към НЗС.

Кристин Кели, основателка на благотворителната организация „АбСент“; помощник-изследовател в Редингския университет; научен сътрудник в Центъра за изучаване на сетивата към Института по философия в Лондонския университет.

Д-р Хелън И. Дейвис, лекар консултант по респираторни заболявания; клиничен ръководител на Службата по плеврални и постковид респираторни услуги към  Университетската болница на Уелс.

Емили Джей, клиничен специалист по физиотерапия, тръст на Южен Лондон и Модзли към НЗС; член на комисията към Асоциацията на дипломираните физиотерапевти с интереси към вестибуларната рехабилитация (АДФИВР).

Лиза Бъроус, консултант физиотерапевт в тръста на „Мърси Кеър“ към НЗС; клиничен ръководител в УНГ клиниката по равновесие; председател на подкомисията по образование към Асоциацията на дипломираните физиотерапевти с интереси към вестибуларната рехабилитация (АДФИВР).

Д-р Андрю Луис, клиничен лектор по кардиоваскуларна медицина, Оксфордски университет.

Д-р Рохан Вайджисърандра, клиничен лектор по кардиоваскуларна медицина, Оксфордски университет; кардиологичен регистратор в тръста на оксфордските университетски болници към НЗС.

Д-р Джулия Нютън, консултант по ревматология/спортна и тренировъчна  медицина, Обединение на оксфордските университетски болници; старши спортен лекар, Английски институт по спорт.

Д-р Кристофър Спиърс, консултант по спортна и тренировъчна медицина, Нъфийлдски ортопедичен център, Оксфорд

Д-р Анди Тайърман, консултант по клинична неврофизиология, член на управителния съвет на „Хедуей Ю Кей“ и на Асоциацията по рехабилитация на професионални заболявания.

Допълнителни приноси от:

д-р Ким Раджапан, консултант кардиолог, тръст на оксфордските университетски болници към НЗС; д-р Анабел Никъл, консултант по медицина на съня, тръст на Оксфордския университет към НЗС; д-р Тайлън Юкселен, консултант психолог, тръст на Оксфордския университет към НЗС; д-р Ник Толбът, респираторен консултант, тръст на Оксфордския университет към НЗС; професор Джейн Паркър, основател и директор на Центъра за аромати, Редингски университет; рехабилитационен екип на Оксфордшър за постковид: Виктория Маси, Кери Кроули, Катерин Клейтън, Ребека Проуър, Рейчъл Ларднър, Аманда Неофиту, Лиза Джонсън, Джил Брукс, Кели Маклафлин; Лизи Грило от страна на Физиотерапия на разстройства на дихателния модел; Таня Клифтън-Смит от страна на BradCliff Breathing MethodTM.

Книгата "Продължителен Ковид. Наръчник за самопомощ", можете да закупите с 20% отстъпка, чрез сайта на Издателство Изток - Запад.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.