5 книги, които да прочетем това лято

Pinterest LinkedIn +

Обикновено сезонът за отмора, почивки и плажуване е най-активен за читателите, които могат спокойно да се отдадат на любимото си хоби. Дори и да не сте от най-страстните любители на книгите, а просто да търсите вдъхновяващо четиво, което да прикове вниманието ви, със сигурност можете да го намерите в нашите предложения за топ пет книги, които да прочетем това лято.

„Жената, която има план“, Мей Мъск

Майката на ексцентричния предприемач и технологичен иноватор Илън Мъск е не по-малко интересна и успяла личност, която със сигурност не стои под сянката на постиженията на сина си. Подзаглавието на книгата е „Съвети за живот, изпълнен с приключения, красота и успехи“, но макар и да звучи банално, съдържанието далеч не е повърхностно или лековато. В автобиографията си Мей Мъск разкрива с какви трудности се е сблъсквала в личен и най-вече семеен план и по какъв начин е успяла да ги преодолее, така че да може да вдъхнови и други хора в трудна ситуация да вземат живота си в ръце.

„Chess Queens“, Дженифър Шахади

Ако сте в настроение за още вдъхновяващи биографии, следващото предложение в списъка е най-новата книга на шахматистката и покер играч Дженифър Шахади, наречена „Chess Queens“. Това е трета книга на американската писателка, която е посветена на играта на шах. Тя се вдъхновява от занимания, които са доминирани от мъже, за да покаже, че жените могат да се справят също толкова добре и да станат изключително успешни във всяка сфера. Това я довежда и до играта на покер, където Шахади в момента се изявява като полу професионален играч.

В новата си книга, Дженифър говори за собствената си история и премеждия, през които е преминала в шахматната си кариера, като освен това разказва и за други вдъхновяващи жени в сферата и техния път. Ако сте почитатели на сериала Дамски гамбит, тази книга със сигурност ще ви допадне. 

„Мозъкът - твоята супер сила“, Джеймс Гудуин

Следващата книга в списъка също е насочена към мисълта и към състоянието на мозъка. Книгата на Джеймс Гудуин излезе на пазара преди броени седмици, но вече е сред най-горещите четива за лятото. Мозъкът е движещата сила в нашия организъм и същевременно притежава най-сложната структура. Ако искате да стимулирате и да запазите максимално дълго в най-добро състояние вашия мозък, прочетете този своеобразен наръчник. В него проф. Гудуин, който е част от Глобалния съвет за мозъчно здраве във Вашингтон и специалист в сферата на биологията и физиологията, ще ви помогне да се научите как да поддържате вашия здрав разум, когнитивни умения и цялостно да се грижите за физическото и умственото си здраве.

четене на книга

„Всичко е прецакано“, Марк Менсън

Ако сте в настроение за по-леко и хумористично четиво, това е книгата за вас. Провокативният автор на изключително успешната книга „Тънкото изкуство да не ти пука“ създава своеобразно продължение, в което анализира проблемите и кризите на днешното общество и съвременните хора. Звучи доста черногледо и песимистично, но всъщност не е точно така. Неслучайно подзаглавието на книгата е „Книга за надеждата“. В нея авторът отново се опира на своята теория, че човек не трябва да задълбава и да има очаквания, но не трябва и да се отчайва. Съветът на Марк Менсън е да се вгледаме в самите себе си и да се опитаме да станем по-добри, за да направим и света около себе си едно по-добро място.

„Виолета“, Исабел Алиенде

Последното ни предложение е от раздел художествена литература и носи името „Виолета“. Това е най-новият роман на популярната латиноамериканска писателка Исабел Алиенде. Типично в стила на авторката, романът ни пренася назад във времето, за да ни запознае с историята на една уникална жена, чийто живот продължава сто години и става свидетел на най-големите катаклизми на 20-и век.

Романът е написан под формата на писмо, което главната героиня пише до свой любим човек. Това прави разказа още по-личен и интимен, но той не обрисува единствено личния живот на Виолета , а засяга и по-големи общочовешки,  исторически и дори политически теми. Книгата е посветена на устрема, упорството и силата на героинята, която се превръща в събирателен образ на модерната еманципирана жена.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.