Отиде си поетът Любомир Левчев

Pinterest LinkedIn +

Поетът Любомир Левчев почина на 84-годишна възраст, предаде агенция "Фокус".

Известният български творец е роден на 29 април 1935 г. в гр. Троян. Завършва гимназия в София и висше образование в Софийския университет "Климент Охридски", специалност "Библиография и библиотекознание". Първата му стихосбирка "Звездите са мои" излиза през 1957 г. Той има 58 книги, преведени в 36 страни по света. Любомир Левчев е автор и на сценарии за филми ("Мълчаливите пътеки", "Гибелта на Александър Велики" и "Сладко и горчиво"), както и на проза, есеистика, мемоари и романи, сред които се отлизават заглавия като "Поетическото изкуство" (1986), "Убий българина. Роман", "Ти си следващият", "Писма от Ада. Есета" и др.

Работил е в радио "София" и вестник "Литературен фронт". Бил е Председател на Съюза на българските писатели от 1979 до 1988 г. От 1991 г. е собственик на издателска къща "Орфей", издаваща стихосбирки и едноименно списание. Любомир Левчев е баща на поета Владимир Левчев и на художничката Марта Левчева.

Новината за смъртта на поета идва броени дни след загубата на други двама български интелектуалци – телевизионният водещ проф. Юлиян Вучков и духовният аристократ и литературовед проф. Никола Георгиев.

Мир на праха им!
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.