Отиде ли си джейлбрейкът на iOS, или му остават само още няколко месеца?

Pinterest LinkedIn +

Традиционната презентация на Apple през септември дава поводи за оживени дискусии както сред феновете на компанията, така и сред нейните конкуренти. Това се случи и през 2018 г., когато ентусиасти от Купертино представиха три подобрени версии на iPhone X: бюджетния iPhone XR, iPhone XS и огромния iPhone XS Max. Освен това беше демонстрирана и четвъртата серия на Apple Watch.

Малко след презентацията моделите от iPhone 5s нагоре получиха за сваляне обновената 12-та версия на операционната система iOS. Бяха представени редица важни функции за сигурност, например ограничителният режим за USB, който блокира устройства като GrayKey и ви предпазва от хакерски атаки.

Предвид тези новости, възможен ли ще е изобщо джейлбрейк на iOS 12? Нека изясним този въпрос.

Джейлбрейк накратко и неговите предимства и недостатъци

Единственият начин да се премахнат производствените ограничения на iPhone е чрез джейлбрейк. Когато хакнете Apple смартфон, системата се отваря и получавате достъп до външни разширения от Cydia, както и възможност да промените интерфейса на телефона си. Накратко, iOS започва да прилича на Android.

За съжаление, джейлбрейкът има твърде много недостатъци, заради които iOS потребителите се отказват от него. На първо място гаранцията ви спира да важи и Apple няма да поправи телефона ви, ако той внезапно спре да работи. Освен това излагате цялата система на риск, като я отваряте за вируси, и е много вероятно тя да не бъде така стабилна, както е била първоначално. Съобщава се за случаи, в които телефоните работят зле, имат сериозно забавяне или тотално спират да функционират след промените. Освен това експерти твърдят, че животът на батерията намалява, а вероятността за грешки вследствие на новите системни модификации нараства.

Много потребители предпочитат джейлбрейкнат iOS, защото по този начин получават достъп до външни приложения, които не фигурират в Apple Store било заради пиратско съдържание (36% от участниците в проучване на Reddit споделят, че избират джейлбрейк заради пиратски приложения), спорни правни въпроси, блокиране на реклами, лошо качество, нарушения на правилата на Apple и др. Може да звучи странно, че някой ще иска да си свали приложение с ниско качество или ниво на сигурност, но този ход е оправдан в редица случаи.

Доста хора, например, обичат да играят онлайн хазарт. Според доклад на Българската търговска асоциация на производителите и операторите в игралната индустрия (БТАПОИИ) онлайн сегментът в България продължава да се развива, като към края на септември 2017 г. има засилваща се тенденция за ръст в залозите, направени през смартфони и таблети. Някои казино приложения са налични в Apple Store, но може да са ограничени за даден географски регион, ако са в разрез с местното законодателство. Също така е възможно играчите изобщо да не открият приложенията на своите любими разработчици.

Решение в първия случай е да се използват два отделни Apple акаунта, регистрирани в различни региони. Използвате втория профил, за да играете в казина за мобилни устройства през браузъра си. Подобни варианти обаче не са така удобни, както залагане през самото приложение, като се използва един Apple акаунт. Но за да получите достъп до любимото си приложение в iOS, ви е необходим джейлбрейк.

Защо хората се отказват от джейлбрейк?

След всичко казано дотук се питаме: "Защо толкова много хора джейлбрейкваха преди, а сега почти никой не го прави?"

Отговорът не е в търсенето, а в предлагането. След като бяха приложени по-стриктни мерки за сигурност, е по-трудно да се разработи джейлбрейк за новите версии на iOS. Все по-малко специалисти имат интерес към подобна времеемка задача, защото в същото време има предостатъчно по-смислени и високоплатени оферти за работа. Отгоре на всичко, Apple предлагат щедрата награда от $1 милион на онези хакери, които информират компанията за потенциални слаби места в iOS.

Не бива да забравяме, че iOS непрекъснато се променя и не престава да изненадва потребителите с нови функции. Някои приспособления, налични още в iOS 8, са безспорно заимствани от Cydia. Така че от гледна точка на потребителя джейлбрейкът няма смисъл, тъй като функциите, които са му необходими, фигурират в официалния iOS.

Малко на шега, но някои хора сигурно се страхуват да не фалират заради джейлбрейк. Това действително може да се случи, тъй като новите iPhone модели са много скъпи. Сравнете iPhone 4S, който струваше само $649 с най-новото поколение iPhone XS, чиято цена е $999.

Изводът е: хората избягват джейлбрейк, защото им излиза твърде скъпо. Както в буквален, така и в преносен смисъл.


Ето как Apple се справя с джейлбрейка

Виновик за спада в популярността на джейлбрейк е самият Apple. Освен че защити iOS с алгоритъм с по-високо ниво на сигурност, компанията публикува на официалния си сайт предупреждение към своите клиенти за евентуалните последици от инсталиране на джейлбрейк. Това е подкрепа за мащабната кампания срещу интернет пиратството, подета от органите на властта.

Резултатът е налице: приети са множество закони срещу пиратството, а предлагането на пиратско съдържание в приложенията и социалните мрежи е преустановено. Преди 2-3 години например ботове на платформата Телеграм позволяваха да се сваля музика от външни източници, без изпълнителите да получават и стотинка. В отговор Apple пусна Apple Music – достъпна и легална алтернатива, която в момента има над 50 милиона абонати.


Възможен ли ще е джейлбрейк на iOS 12?

На практика през юни тази година Liang Chen от KeenLab беше първият, който реализира джейлбрейк на iOS 12 на своя iPhone X. Според колегите му от KeenLab обаче експериментът вероятно няма да бъде направен публично достояние.

Най-широко разпространеният и достъпен джейлбрейк способ, приложим към iOS 12, е Anzhuang. Той дава достъп до софтуера на Cydia и е съвместим с iPhone моделите от 5s до X (по-новите още не са тествани), iPad – iPad mini 2, iPad Air или по-нови, както и iPod Touch 6G.

Същевременно джейлбрейкът на Electra за iOS 11.3.1 единодушно е признат за най-стабилния до момента. Необходимо е време Anzhuang, Ritz и останалите да се докажат, така че не ви препоръчваме да ги инсталирате поне в близките няколко месеца.

Накратко, джейлбрейкът не е загинал, но си отива бавно и мъчително. Ако ви интересува дали смятаме, че си заслужава, отговорът е по-скоро "не". Възможно е след десетина години да си спомняме за джейлбрейк, както в момента се сещаме за аудио касетите. Когато нещо стане популярно, то престава да е актуално.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.