„От другата страна“: документален филм, заснет в Москва, Санкт Петербург, Донецк, Луганск и Мариопул, търси отговор на въпросите "Защо? Как стана така?"

Pinterest LinkedIn +

За всички, които искат да знаят какво става "От другата страна". "За всички, които могат да превъзмогнат справедливите емоции и да погледнат две неща – картата и историята – този филм е за тях. Слонът е в стаята. Нашата стая!"

Журналистът Мартин Георгиев ви кани на премиера на документалния си филм "От другата страна". Лентата ще бъде излъчена тази вечер в рамките на фестивала "София филм фест" в столичното кино "Одеон" от 17:30 ч. 

За какво става въпрос във филма, става ясно от кратката покана, която журналистът сподели в социалните мрежи:

"ВМЕСТО ПОКАНА!
Приятели, най-после дойде времето да ви поканя „От Другата Страна“. Така се казва филмът, документалния филм, заснет в Москва, Санкт Петербург, Донецк, Луганск и Мариопул. И Азовстал. Всъщност, каня ви на премиера.

Този филм е много важен за мен - не защото ме направи единствения журналист, който е бил и от украинската, и от руската страна на фронта. Не защото станах последния чуждестранен журналист в централата на частната военна компания „Вагнер“. Това донякъде са случайности. А защото преживах всичко това лично. Даже - твърде лично!

Когато заминах бях с доста кила отгоре – върнах се отслабнал. Това може и да е случайност. Но, когато заминах, бях с черна коса – върнах се прошарен. Когато заминах, се пишеше, че руснаците свалят чипове от пералните, за да ги слагат на дроновете. Днес руснаците влязоха в Авдеевка. Защо? Как стана така?

Когато заминах, лятната офанзива на украинската армия предстоеше и победата изглеждаше близо. Днес украинците имат нов командир, който заповядва отстъпление и отбрана. Защо? Как стана така?

Когато заминах, Западът беше единен срещу Путин, а свалянето му беше въпрос на време. Днес Путин ще бъде преизбран, а на Запад Папата призова Украйна да вдигне бялото знаме. Защо? Как стана така?

Когато заминах, Пригожин беше герой, а „Вагнер“ – сила. Днес Пригожин е труп, а „Вагнер“ са в Африка. Защо? Как стана така?

Когато заминах, Навални беше жив – днес вече не. Защо? Как стана така?

Нещата не стават както очаквахме, не стават както бяха планирани. Защо става така?

Какво става в главите на руснаците? Защо още не са победени? Защо взеха да побеждават? Какво мислят за Путин? Какво мислят за Навални? Изобщо, какво става "От Другата Страна"? На тези въпроси отговаря нашият филм. Или поне се опитва.

За всички, които могат да превъзмогнат справедливите емоции и да погледнат две неща – картата и историята – този филм е за тях. Слонът е в стаята. Нашата стая!

И – знаете ли, когато заминавах, се страхувах за себе си. Сега се страхувам за нас.

Ако искате да поговорим за тези и за други неща, елате на 26 март в кино “Одеон“. Началото е в 19:30 ч., краят – когато дойде, а входът е свободен!"

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.