Русия реши да направи собствен, неполитизиран аналог на "Евровизия" - "Интервизия"

Pinterest LinkedIn +

В Русия се обсъжда да бъде създаден аналог на конкурса за песен на "Евровизия", който ще бъде наречен „Интервизия“. Това беше съобщено от министъра на културата на Русия Олга Любимова, цитирана от "Интерфакс".

Няма да има политически ограничения или влияния в този конкурс; това е безплатна платформа, където всички страни могат да представят образци от своята популярна музика. Разчитаме на активното участие на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) и каним всички останали страни да се присъединят към тази инициатива“, е обявил Константин Ернст, генерален директор на Първи канал, цитиран в телеграм канала Varlamov News, собственост от блогъра Иля Варламов.

Да се създаде руски аналог на "Евровизия" с участници само от приятелски страни предложи още през април депутатът от Държавната дума Сергей Колунов. Тогава той заяви, че според него песните трябва да се изпълняват изключително на руски език, за да не се „излъчва отново“ музика на английски.

През 2022 г. Русия беше отстранена от участие в "Евровизия" във връзка с войната на страната с Украйна. Организаторът на конкурса Мартин Йостердал сподели, че решението да изключи Русия от списъка на състезателите не е било лесно за ръководството.

"Както и да се казва конкурсът, който ще се превърне в руски аналог на "Евровизия", основното за артистите е той да бъде честен и неполитически, за да се оцени майсторството и качеството на шоуто" - заяви певицата Юлия Самойлова, която представляваше Русия на "Евровизия 2018", цитирана от Lenta.ru. "Мисля, че идеята е страхотна. Нека има повече платформи за реализация, нека артисти от други държави участват и печелят. "Евровизия", "Интервизия", "Славянски базар", "Талант" и други, където има творчество и обмен на културите на нашия свят – всичко това допълва общата съкровищница на развитие" - допълни певицата.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.