Мъж с пола спечели "Евровизия 2024", Русия обяви конкурса за "погребението на Европа"

Pinterest LinkedIn +

Представителят на Швейцария спечели "Евровизия 2024". Финалът на 68-ия песенен конкурс за най-добра европейска песен се проведе в събота, 11 май, в Малмьо, Швеция. Шоуто се излъчваше в официалния YouTube канал на състезанието. 

Песента "Кодът" ("The Code") на победителя Немо Метлър събра 591 точки. На второ място остана изпълнителят Baby Lasagna (псевдоним на Марко Пурисич) от Хърватия с резултат от 547 точки. Челната тройка оформи украинското дуо Джери Хайл и Альона Альона с 453 точки.

България нямаше свой представител на "Евровизия" тази година и БНТ не излъчва шоуто.

"Кодът" разказва за пътуването, което започнах, когато разбрах, че не съм нито мъж, нито жена“, каза 24-годишният изпълнител. Той обаче не успя да се радва дълго на наградата, която представлява стъклен микрофон с годината и мястото на събитието и знамето на страната домакин, отпечатано върху него - веднага след като му връчиха статуетката, Немо я счупи, докато се опитваше да я постави на сцената.

Конкурсът беше белязан от някои скандали и протести. Часове преди финала представителят на Холандия Йост Клайн беше дисквалифициран, макар че песента му "Europapa" преди това бе сред фаворитите на публиката. Според Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) шведската полиция в момента разследва жалба, подадена от член на екипа след инцидент зад кулисите след изпълнението на Клайн на полуфинала на Евровизия на 9 май. Заради разследването организаторите решиха да изключат певеца от конкурса.

От европейската организация уточниха още, че в инцидента не са участвали делегации от други държави. По-рано обаче в медиите започна да се разпространява информация, че Клайн вероятно е влязъл в конфликт с израелската делегация. Имаме политика на нулева толерантност към неподходящо поведение на нашето събитие и се ангажираме да осигурим безопасна и сигурна работна среда за целия персонал на състезанието. В това отношение поведението на Йост Клайн спрямо член на екипа се счита за нарушение на правилата на състезанието“, се казва в изявление на EBU. Холандската телевизия AVROTROS протестира срещу дисквалификацията на своя представител на конкурса за песни и обяви, че смята дисквалификацията за шокираща и несъответстваща на инцидента мярка.

Към момента се тиражират няколко предположения за същността на въпросния "инцидент": според някои става дума за заплашителен жест от страна на холандеца към операторка от екипа, която го снимала без позволение. Други смятат, че причината е въпрос, зададен от певеца по време на пресконференцията на страните участнички в "Евровизия" - Клайн се е намесил в интервю с представителката на Израел Еден Голан. Журналист я попитал дали смята, че с участието си в състезанието излага на риск останалите участници и обществото. Продуцентът на състезанието заявил, че певицата има право да не отговаря на всички въпроси на пресата, но именно тогава се намесил Клайн и попитал: „Защо не?“. Така се наложило Голан да даде отговор на този неудобен въпрос.

Според други пък представителят на Нидерландия е станал жертва на т. нар. "кенсъл култура", тъй като неведнъж е демонстрирал подкрепата си за Русия в конфликта й с Украйна. Клайн си сътрудничи с руски изпълнители след обявяването на войната и пусна песен с руския рапър и блогър Руслан Тушенцов, по-известен под псевдонима CrazyMegaHell (CMH). Съвместната им песен, наречена "jackass", излезе през март 2022 г. В песента холандецът признава любовта си към рускините. През 2023 г. Йост записва песен с групата "Russian Village Boys" от Санкт Петербург. Представителят на Холандия има повече от пет милиона слушатели месечно в платформата Spotify. 

Що се отнася до израелската представителка Еден Голан, тя беше смятана за основен конкурент на швейцарците и хърватите, а песента й "Hurricane" получи 375 точки и зае пето място. Първоначално композицията се казваше "October Rain", но организаторите настояха текстът й да бъде променен, тъй като я смятаха за „политическа по природа“ и смятаха текста за препратка към събитията от 7 октомври 2023 г., когато палестинската групировка Хамас нападна Израел.

На фона на ескалацията на палестинско-израелския конфликт през януари 2024 г. около 1500 музикални продуценти от Финландия поискаха Израел да бъде изключен от "Евровизия", обвинявайки държавата във военни престъпления в ивицата Газа. Освен това Голан започна да получава заплахи, но Европейският съюз за радио и телевизия, който организира конкурса, осъди преследването на изпълнителката. По време на генералната репетиция и изпълнение на финала на състезанието певицата беше освиркана. На всичкото отгоре Еден Голан беше включена в базата данни на украинския сайт „Миротворец“, която съдържа хора за ликвидация. Тя беше обвинена в участие в опити за легализиране на окупацията на Крим, незаконна търговска дейност в окупираните територии, както и в нарушаване на държавната граница на Украйна.

Русия, която е отстранена от участие в конкурса още от 2022 г., обяви "Евровизия" за "погребението на Европа". Според официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова "Евровизия 2024" надмина всяка оргия и ритуално светотатство. Тя придружи изявлението си с видео, съдържащо откъси от изказвания на представители на Ирландия, Финландия, Сан Марино, Украйна, Холандия, Великобритания, Словения, Испания и Швейцария.

Любопитно е, че в този дух са и огромна част от коментарите в официалните страници на "Евровизия" в социалните мрежи. "Тези неща, които се случиха днес, не са в духа на Евровизия. Хората от EBU трябва да се преосмислят, какво правят и колко вредни са тези неща за бъдещето на състезанието. НАПРАВЕТЕ ЕВРОВИЗИЯ ОТНОВО СТРАХОТНА!" - гласи един от хилядите коментари на европейските зрители.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.