Украйна избра: Альона Альона и Джери Хейл ще представят страната на "Евровизия" с песента „Teresa & Maria“ (видео)

Pinterest LinkedIn +

В неделя, 4 февруари, бяха обявени резултатите от гласуването във финала на Националната селекция за "Евровизия 2024" в Украйна, който се проведе на 3 февруари. "Teresa & Maria" е песента, която украинците избраха да представи страната им на 68-ия песенен конкурс "Евровизия". Тя ще се бори за първото място с представители на 36 държави.

Любопитен факт е, че за победителя в националната селекция са гласували 723 297 зрители, което е седем пъти повече от гласовете за класирания на второ място участник. Определянето на победителя обаче не е минало без технически проблеми, тъй като приложението Diia се е сринало поради големия брой потребители, които се опитвали да гласуват за своя фаворит. Гласовете все пак са били отчетени правилно, съобщават местни медии.

В крайна сметка според резултатите от гласуването на публиката и оценката на журито представители на Украйна на "Евровизия 2024" ще бъдат Альона Альона и Джери Хейл. Песента им 
"Teresa & Maria" предизвика доста бурни дискусии в обществото. Значителен брой хора не оцениха темата на песента и нейното изпълнение, докато букмейкърите видяха потенциала за печалба в парчето, отбелязва сайтът visitukraine.today.

Конфликтът е породен от недвусмислената препратка в текста към Майка Тереза, чийто образ посоченият сайт определя като "доста противоречив". Певиците обаче отговориха на коментарите и отбелязаха, че песента им не е биографична, а Майка Тереза се появява там само като образ, а не като личност. "Може би наистина е двусмислено... След като започнаха да ни пишат, аз разгледах въпроса и разбрах, че конфликтът може да се разпалва от Индия по религиозни и политически причини“ - коментира проблема Альона Альона и добавя, че Майка Тереза е спомената само като символ на доброто.

Според изпълнителките песента "Teresa & Maria" разказва историята на украинските жени, които носят титанична тежест на плещите си. Чрез образа на обединените жени говорим за важността на единството между всички, особено когато става дума за важни действия и победи. И въпреки факта, че ние, като украинки, написахме тази песен за Украйна, всеки по света може да се разпознае в текста. Говорим за всякакво обединение, защото това създава синергия и носи много повече резултати“ - обясняват певиците.

Според eurovision-bulgaria.com песента "възпява женската сила и издържливост, използвайки майка Тереза и Дева Мария като символи за тези качества. Текстът набляга върху трудностите, през които жените преминават и това колко е важно да се намери щастие и смисъл в живота, макар и несгодите. В припева се споменава за майка Тереза и Дева Мария с цел да се наблегне на идеята, че дори най-почитаните жени се сблъскват с „човешки проблеми“.

Рапърката Альона Альона за пръв път участва в селекция за "Евровизия", докато другата половинка от дуото - Джери Хейл - се е явявала на националния конкурс и през 2020 г. и 2022 г. Двете имат осем общи песни и направиха съвместно турне в САЩ, където представиха албума "Dai Boh" в сътрудничество с други европейски изпълнители.

"Евровизия 2024" ще се проведе в шведския град Малмьо. Първият и вторият полуфинал са насрочени за 7 и 9 май, а големият финал е на 11 май.

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.