Грозновата украинка стана Мис Япония. Японците са в шок!

Pinterest LinkedIn +

Имаше расови бариери и беше предизвикателство да ме приемат за японка“. С тези думи, казани на безупречен японски, разплаканата Каролина Шиино се обърна към журналисти, след като беше коронясана за Мис Япония в понеделник.

Каролина е 26-годишен модел. Тя е родена в Украйна, но се мести в Япония на петгодишна възраст и е отгледана в Нагоя. Украинката е първият натурализиран японски гражданин, който печели конкурса, но нейната победа възобнови дебата за това какво означава да си японец, коментира ВВС. 

Докато някои приеха победата й като нормална за времената, в които живеем, други заявиха, че една Мис Япония не може да изглежда като украинка. Подобен спор се разрази и при избора на най-красивата японка през 2015 г. Става въпрос за коронясването на Ариана Миямото - първата Мис Япония, която носи гените на две раси. Изборът на девойката, чиято майка е японка, а баща й е от африканската раса, повдигна въпроси дали човек от смесена раса трябва да има право да спечели конкурсът.

Нищо не се е променило и досега. Фактът, че г-жа Шиино няма японски произход, а беше избрана за най-красивата японка тази година, разстрои местните. Социалните медии преливат от негативни коментари:

"Тази личност, която беше избрана за Мис Япония, дори частично не е японка, а 100% чиста украинка. Разбирам, че е красива, но това все пак е Мис Япония. Какво японско има в нея?“ - се пита потребител на социалната мрежа X (известна преди като Twitter).

"Ако беше наполовина [японка], със сигурност няма проблем. Но тя е етнически 0% японка и дори не е родена в Япония“ - се казва в друг коментар. 

Някои обаче са жестоко обидени на расова основа и подозират политически причини за избора. Според тях
 победата на украинката изпраща "погрешно послание". "Мисля, че японците естествено (биха) получили погрешно послание, когато човек с европейски черти бъде наречен най-красивият японец“. Други се съмняват дали изборът на родения в Украйна модел е политическо решение. Ако беше рускиня, нямаше да спечели. Няма шанс. Очевидно критериите сега са политическо решение. Какъв тъжен ден за Япония“, твърди един потребител.

Ай Уада, организатор на конкурса Мис Япония Гран при, заяви пред BBC, че съдиите без колебание са избрали г-жа Шиино за победител. Тя говори и пише на красив и учтив японски“ - коментира г-жа Уада. "Тя е по-японка от нас".

Преди няколко месеца, когато получи японско гражданство, самата госпожица Шиино обяви в Instagram, че може да не изглежда японка, но умът й е "станал японски", защото е израснала в Япония. При приемането на трофея си като Мис Япония 2024 тя заяви, че спечелването на титлата е нейна „мечта“. Признаването ми за японка в този конкурс ме изпълва с благодарност“ - възкликна украинката на финала!

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.