От Beatles до Джъстин Бийбър, или как се става тийн звезда със и без помощта на YouTube

Pinterest LinkedIn +

Гостуването на канадската тийн поп звезда Джъстин Бийбър дойде в повече на полицейските власти в Ливърпул на 10 март, след като хотелът му бе обкръжен от няколкостотин крещящи, пищящи и ридаещи негови фенки. Достъпът до страничните улици и Hard Day's Night Hotel бе затворен заради реална опасност масата от обичливи гимназистки да нахлуе в хотела.

Поради опасения за бунт от чантички, мечета и мобилни телефони, властите заплашиха 17-годишния Бийбър с арест, ако дори само се покаже на балкона си. В крайна сметка, Джъстин получи разрешение да помаха на множеството, но Beatles турът му в града пропадна, защото певецът очевидно е обграден от повече тийн обич, отколкото може да понесе. 

На други места като Австралия, местните Beliebers щурмуват сцената, още преди Джей Би да се е появил, а в Лонг Айлънд полицаите разгонваха около 3000 фенове и родители от някакъв мол, заради опасност от изпотъпкване. На мястото на събитието, вицепрезидентът на лейбъла на тийн звездата Island Records - Джеймс Ропо, не взе насериозно молбата на полицаите да туитне на феновете на Джъстин в Twitter да напуснат незабавно обекта и съответно... бе арестуван.

В Ливърпул подобни тийн истерии не е имало от времето на The Beatles насам. Джъстин Бийбър определено има какво да научи от тях по отношение на това какво трябва да правиш, за да станеш международна поп звезда. Въпреки неоспоримите музикални качества на бийтълсите, именно екипът зад бандата изготвя и осъществява първия по-целенасочен и амбициозен маркетингов план в историята за превземане на музикалните върхове.


Първото и основно правило е мащабът, защото при Beatles всичко е по много. Стратегията на мениджъра Браян Ъпстийн е тотално налагане на момчетата в медийното пространство, неуморен PR и лансиране на образите им навсякъде, където е възможно, използвайки факта, че те са британската гордост сред морето от американски изпълнители, заливащи радиостанциите във Великобритания през 60-те години. Ъпстийн прави всичко възможно за това Beatles да обособят специфичен стил на обличане и поведение.

Те се разграничават от бунтарския имидж на другата популярна местна рокендрол банда  Rolling Stones и влизат в ролята на "добрите момчета", облечени в костюми, които не пият, не пушат и дори не ядат на сцената. Beatles възприемат насериозно това да свирят пред свръх- емоционална публика от екзалтирани момичета и това ги забива на върха.

Ъпстийн и екипът зад Beatles знаят какво и как да го постигнат, затова първият барабанист на бандата - Пийт Бест е изхвърлен поради различни причини, отчасти защото не привиква към наложените от Ъпстийн характерни бийтъл прически, които носят останалите от бандата.

Мениджмънта на Beatles фокусира много големи усилия върху две таргет групи, които занапред ще представляват основен интерес за пазарната стратегия на поп и рок изпълнителите. Става въпрос за медиите, от една страна, и аудиторията на тийнейджърите, от друга. На медиите от Острова е дадена предостатъчно информация за предъвкване - Beatles постоянно правят концерти, дават интервюта, записват нови песни, водят собствено радио предаване, свирят пред Кралицата. Тийн списанията провокират гимназиалните фантазии и с цветни плакати на бандата, които ги обрисуват като "идеалните момчета".

Въпреки че Beatles действително творят основите на съвременната музика, базисната фенска маса е тийн аудиторията и това вероятно се взема предвид на първото им домашно турне, когато техните концерти се откриват от 16-годишната певица Хелена Шапиро. Тъй като присъства в твърде много сърца, Джон Ленън пък е принуден да крие брака си със Синтия Пауъл в тайна от феновете.

Певецът дори се вмъква маскиран в болницата, за да види новородения си син Джулиън през 1963 година. Всичко това, защото според златните правила, една поп звезда трябва да остане блян за аудиторията и по този пример, в наши дни феновете неусетно са въвлечени в сапунени опери от типа дали Джъстин Бийбър има връзка с Disney Channel момичето Селена Гомес или не съвсем.


Beatles достигат до крайната точка на славата и поп културата никога няма да е същата след ливърпулската четворка. Музикалният бизнес също. През 1964 година Beatles официално са държавна институция във Великобритания, след като хиляди фенове, петдесетина журналисти, фотографи и камери на BBC блокираха летище Хийтроу в Лондон при посрещането на бандата от Швеция.

В тълпата от лакти, писъци и въздушни целувки никой не разпознава настоящата "Мис Свят", която преминава незабелязано, а автомобилът на британския министър-председател е  заклещен в района на летището от тълпите фенове и трябва да изчака, за да продължи пътя си. Американският телевизионен водещ Ед Съливан, който също е на Хийтроу по това време, още няма никаква представа за силата на Beatles манията, но ще го разбере от първа ръка в шоуто си по време на турнето на бандата в Америка през 1965 година.   

На летище JFK в Ню Йорк Beatles вълната е изпреварила самолета на групата и четири хиляди души и около двеста журналисти се втурват към четиримата музиканти, настава суматоха, има пострадали и ранени. Тълпите от пищящи фенове създават такива проблеми, че полицията винаги охранява концертите и хотелите на бандата, като тези постоянни предпазни мерки довеждат до дискусия в английския парламент.

На Shea Stadium в Ню Йорк през 1965 година Beatles чупят рекорда за най-голям концерт на стадион, след като 55 хиляди фенове ги аплодират, а билетите за шоуто са разпродадени за 17 минути. Верни на стратегията си, бандата отказва да се срещнe с президента Линдън Джонсън, защото няма политика да приема "официални" покани, каквото и да значи това.

Те могат да правят, каквото си искат, защото са най-добре продаваната група в историята, имат най-много хит сингли в историята, най-много номер едно албуми в историята, най-много последователни хит сингли в класацията на Billboard, най-бързо продаван хит сингъл и още куп доказателства за талант и перфектна пазарна стратегия, които могат да бъдат учебник за тийн звездите от училище като Джъстин Бийбър.

Ето така се става истински поп идол без YouTube, деца!


Сподели.