Още 5 нови заглавия, които не бива да пропускате тази есен

Pinterest LinkedIn +

Няма нищо по-хубаво от лошото време, когато можеш да го прекараш с книга в ръка, затова сме ви приготвили 5 изкушаващи нови заглавия, които ще внесат разнообразие в студените вечери.

"Вроден порок" на Томас Пинчън

Томас Пинчън е бащата на киберпънка и смело бихме могли да твърдим, че постмодерната литература би изглеждала съвсем различно без неговите романи. Стилът му, изключително характерен, винаги съчетава интереса на писателя към политиката и нетрадиционното му чувство за хумор. Понякога черен, понякога ироничен, но винаги брилянтен, именно хуморът е причината толкова да харесваме произведенията на Пинчън.

"Вроден порок" не е класически черен роман, въпреки че главният герой е Док Спортело, частен детектив от Лос Анджелис. Действието се развива в края на шейсетте години на 20-ти век, а Дон, като повечето персонажи на Пинчън, е особняк – живее на плажа, пуши трева и когато се налагал се съюзява дори с врага. Точно такъв е и случаят, по който работи в момента. Дон разследва изчезването на милиардера Мики Улфман и за целта му се налага да приеме помощта на Бигфут – полицай, когото изобщо не харесва.

Фонът, на който се развиват тези събития, е повече от драматичен: войната във Виетнам, залезът на хипи движението и не на последно място серийният убиец Чарлз Менсън. Криминале и гротеска едновременно, "Вроден порок" е роман, който, ако трябва да сме обективни, не се побира в никакви жанрови рамки, още повече че е написан на уличен жаргон.

Екранизацията по романа е дело на Пол Томас Андерсън и освен изключителен зрителски интерес, си спречели и няколко награди и две номинации за "Оскар". Добрата новина е, че филмът е част от програмата на тазгодишното издание на CineLibri. Разбира се, ние ви съветваме първо да прочетете книгата, а най-прекият път към нея е ТУК.

"Улица "Каталин" на Магда Сабо

Една от най-известните унгарски писателки – Магда Сабо – е автор на романи, пиеси, мемоари, а писателската си кариера започва като поетеса. Сред най-превежданите ù произведения са романът "Вратата", за който вече сме ви разказвали, и "Улица "Каталин".

"Улица "Каталин" проследява историята на три приятелски семейства, които живеят на красива идилична уличка в Буда. През 1934 година вдовецът майор Биро, зъболекарят Хелд и учителят Елекеш се оказват свързани завинаги. Само че никой от тях или децата им не подозира колко ще се промени животът им само за десет години.

Война, смърт и трагедия изместват някогашното спокойствие. Там, където някога са били домовете на трите семейства, след войната има дом за стари хора, а неспокойният призрак на един от някогашните обитатели ще продължи да следи съдбата на оцелелите. Дали някой от тях ще успее да преоткрие изгубеното щастие – можете да научите ТУК.

"Липсващото досие" на Дрор Мишани

"Липсващото досие" поставя началото на поредицата романи на израелския писател Дрор Мишани. Книгата е преведена на повече от петнадесет езика, отличена е с наградата за най-добър чуждоезичен криминален роман в Швеция и печели наградата на читателите на френското издание "Поен". Поредицата проследява разследванията на инспектор Авраам.

С "Липсващото досие" Дрор Мишани разчупва всички клишета на жанра, като налага различен ритъм на действието и разгръща интригата постепенно, без, разбира се, да пренебрегва едно от най-важните изисквания на класическите криминални романи – неочакваната развръзка.

Инспектор Авраам има малко странно хоби – обича да търси грешките на майсторите на криминални романи. И макар че полицейската е работа за него е много повече от професия, той също понякога се сблъсква с трудности. Поредният му случай изглежда съвсем банален. Едно шестнайсетгодишно момче е изчезнало. А близките му сякаш са се наговорили да крият истината.

Въпреки премълчаното, въпреки лъжите, с които се сблъсква на всяка крачка, инспекторът е твърдо решен да стигне до истината. А тя ще се окаже не само трудно достъпна, но и много болезнена. Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите романа ТУК, а едноименната екранизация е част от програмата на CineLibri.

"Котката на Сократ" на Венцеслав Константинов

Едно нетрадиционно предложение за различно четиво – "Котката на Сократ" е книга с афоризми. Нейният автор Венцеслав Константинов е известен с работата си като писател, преподавател и преводач. Автор е на няколко книги с есета, роман, стихосбирка и множество антологии. Особено интересни са книгите му с афоризми "Котката на Сократ", "Тайният живот на дъжда" и "Смехът на совата".

Кратки, мъдри, брилянтни, събиращи в себе си малко думи и много опит, афоризмите се отличават от поговорките и пословиците най-вече с това, че авторът им е известен. В "Котката на Сократ" читателите могат да открият хиляда брилянтни афоризма, представящи размисли върху екзистенциални въпроси, а вероятно дори и някои от техните отговори.

За любовта и омразата, за познанието и заблудата, за живота и смъртта – сред размислите на Венцеслав Константинов всеки би могъл да открие нещо, което да го докосне и да го накара да се замисли. А най-хубавото е, че не липсва и доза ирония. За да не бъдем голословни, ще завършим с цитат: "Aко си влюбен в себе си, надявай се да е взаимнo!"

Най-прекият път към "Котката на Сократ" е ТУК.

"Съпругата" на Мег Уолицър

Още една книга, чиято екранизация имаме удоволствието да видим в програмата на CineLibri 2018 – романът "Съпругата" – е историята на един колкото продължителен, толкова и драматичен брак. В семейството на световноизвестния писател Джо Касълман и съпругата му Джоун има една дълго пазена тайна. Колко дълго? Ами четиридесет години. Тайна, която до голяма степен обяснява продължителността на връзката им.

Докато един ден, пътувайки със самолет към Финландия, където трябва да получи поредното престижно литературно отличие, Джо не решава да каже на жена си, че иска да я напусне. Само че Джоун, на която отдавна ù е омръзнало да му прощава всичко, този път няма да отстъпи. И ще сложи край на една гигантска заблуда. Защото единият от тях наистина е гениален писател, но това съвсем не е Джо.

С чувство за хумор Мег Уолицър доказва, че зад всеки успял мъж стои по една необикновена жена, а също и че понякога онова, за което сме се борили цял живот, съвсем не е онова, което наистина искаме. Главната роля във филма е поверена на брилянтната Глен Клоуз, а най-лесният начин да се сдобиете с книгата е ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.