Още 5 книги, подходящи за коледен подарък

Pinterest LinkedIn +

Купихте ли подаръци за всички? Ако все пак сте забравили някого и трябва да действате в последния момент, следващите пет заглавия са прекрасен вариант за атрактивен и запомнящ се подарък.

"Мечтата на келта" на Марио Варгас Льоса

Ако познавате човек, който обича Маркес и Хулио Кортасар, можете да сте сигурни, че романите на Марио Варгас Льоса са подходящ избор за подарък. Един от най-изтъкнатите писатели на съвременната латиноамериканска литература, Марио Варгас Льоса е носител на множество престижни литературни награди.

Романите му са преведени по цял свят, голяма част от тях и у нас, а  през 2010 година става Нобелов лауреат за литература. "Мечтата на келта" е документален роман, в чиято основа е стои реалната история на легендарния деец на ирландското националноосвободително движение – сър Роджър Кейсмънт.

В началото на ХХ век той е кумир на просветена Европа, дипломат и хуманист, който се отказва от постове и почести, за да се посвети на борбата за независимост на многострадална Ирландия. 

Обвинен от Британската империя в държавна измяна и шпионаж и осъден на смърт, Кейсмън прекарва последните си дни в затвора – изолиран, изоставен и предаден от всички.

Докато очаква помилване или смърт, той вижда най-ярките епизоди от живота си, които преминават пред него като на филмова лента, а тайните му излизат наяве, когато неговите дневници стават публично достояние.

Ако сме успели да ви заинтригуваме, най-лесният начин да се сдобиете с "Мечтата на келта" е ТУК.

"Мидълмарч" на Джордж Елиът

Повечето от вас вероятно знаят, че Джордж Елиът е псевдоним на писателката Мeри Ан Евънс – едно от най-значимите имена в историята на викторианската литература (а и не само).

Произведенията на Джордж Елиът са посветени предимно на живота в провинциална Англия, описан с невероятно психологическо проникновение и реализъм.

Романът, за който ще ви разкажем сега, се казва "Мидълмарч" и е включен в списъка на 50-те книги, които човек задължително трябва да прочете през живота си. Мидълмарч е името на малко градче в сърцето на Англия, а действието се развива в периода 1830-1832 година. 

В романа се преплитат две истории. Едната е тази на оптимистичната идеалистка Доротия, сгодена за заможния земевладелец сър Четам. Вместо да се омъжи за него обаче, тя решава да се обвърже с педантичен учен, който според нея се труди над гениална творба. Решена да сподели интелектуалния живот на съпруга си, тя е готова на всичко, за да му помогне. 

Втората история е за амбициозния лекар Лидгейт, нещастно женен за вулгарната Розамонд Винси. 

Вирджиния Улф определя "Мидълмарч" като "един от малкото английски романи, написани за зрели хора".

А най-прекият път към него е ТУК.

"Нашият общ приятел" на Чарлс Дикенс

Когато наближи Коледа, няма как да не се сетим за Дикенс. И ако за децата неговата "Коледна песен" е повече от подходящ подарък, то по-големите читатели можете да изкушите с "Нашият общ приятел" – последния роман, излязъл изпод перото на Дикенс, и несъмнено най-мрачното му и сложно произведение.

Романът е сатиричен шедьовър, в който присъстват много важни за творчеството на Дикенс теми: за примамливата сила на парите и опасностите, които таят в себе си, за изобретателността на стремящия се към по-високо социално стъпало бедняк и за претенциозността на парвенютата.

"Нашият общ приятел" е лишен от всякаква сантименталност и сладникавост. Освен това героите му не са еднопластови, напротив: добрите имат своите недостатъците, а лошите понякога будят симпатия.

Всичко това превръща "Нашият общ приятел" в най-завършеното произведение на Дикенс. А най-лесният начин да се сдобиете с него е ТУК.

"Мандарините" на Симон дьо Бовоар

Не, не става дума за мандарините в Древен Китай, макар алегорията да е повече от очевидна. Мандарините, за които разказва Симон дьо Бовоар, са интелигенцията на следвоенна Франция, хора на духа, които задават дневния ред на обществото.

След края на Втората световна война надеждата бързо е заменена от нови политически борби. Студената война и ужасяващите разкрития за съветския Гулаг са историческите събития, използвани за фон на историята на писателя Робер Дюбрьой и жена му – психоаналитичката Ан Дюбрьой. 

Дъщеря им Надин е изгубила любимия си и се лекува, като прескача от легло в легло. Робер се занимава с политика, но левите му убеждения постепенно започват да отстъпват място на разочарованието от реалността. Ан заминава за Америка, където я очаква една нова голяма любов.

Как ще завърши тази история за човешките отношения, любовта, приятелството и омразата – можете да научите ТУК.

"Кафка на плажа" на Харуки Мураками

"Кафка на плажа" е третият роман на Мураками, но и най-известното му произведение. След появата на романа на японския пазар издателите откриват специален сайт, на който читателите могат да задават въпроси лично на Мураками относно многопластовото повествование. И той наистина написва повече от хиляда отговора. 

Мураками има много фенове у нас, а и по цял свят, а "Кафка на плажа" наскоро се сдоби с ново издание и различна, много красива корица. Това е чудесен повод, ако харесвате романа, да го подарите на някой, който все още не го е чел.

Историята започва с избягал от дома пубер. Момчето се казва Кафка Тамура, а баща му е известен скулптор. Двамата обаче не се разбират и момчето не се поколебава да напусне Токио и да отиде в непознат, случайно избран град.

Там прекарва времето си в малка частна библиотека, за да се усъвършенства и самообразова. Освен това се среща с много необикновени личности. Пътуването му го среща и с другия герой на историята – странен възрастен мъж, който може да говори с котки.

Най-прекият път към "Кафка на плажа" е ТУК.

Сподели.