Още 3 нетрадиционни четива за дъждовното време

Pinterest LinkedIn +

Есента си отива, а последните й дни са дъждовни и мрачни. Време, в което, освен да се свиете с книга на дивана, не ви се прави нищо друго. И в това няма нищо лошо. В случай че временно сте останали без интересно четиво, предлагаме ви да си изберете поне едно от следващите три заглавия.

"Територията на моята любов" на Никита Михалков
 
Режисьор, актьор и продуцент, Никита Михалков е едно от най-ярките имена в съвременното кино, а книгата му "Територията на моята любов" е прекрасен пример за ярка автобиографична проза. Михалков разказва за личния и професионалния си живот, които неизменно са свързани помежду си, за семейството и за създаването на филмите си, при това, както винаги, с прекрасно чувство за хумор.

В "Територията на моята любов" ще се запознаете с предците му, сред които са великите руски художници Василий Суриков и Пьотр Кончаловски, ще откриете спомени за родителите му (баща му е автор на химна на СССР и на химна на нова Русия) и ще надникнете в интересната историята на отношенията с големия му брат – другия гений на руското кино Андрей Кончаловски.
 
Освен за семейството си, Михалков разказва и за жените в живота си, за работата си в театъра и киното и за прекрасния, завладяващ и изпълнен с много приключения и подводни камъни процес на създаването на филм. Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите "Територията на моята любов" ТУК.
 
"Младост" на Паоло Сорентино
 
Още един впечатляващ режисьор, чието име е добре познато на киноманите по цял свят. Сорентино успя да спечели сърцата ни още с лентата си "Великата красота", отличена с "Оскар" за най-добър чуждестранен филм, а тази година буквално покори фестивала в Кан с "Младост". Филмът с участието на Майкъл Кейн, Харви Кайтел и Джейн Фонда беше високо оценен и от публиката, и от критиката.

Ние обаче искаме да ви разкажем за книгата. Защото "Младост" не е екранизация. Всъщност романът не е роман, а литературна версия на сценария, която Паоло Сорентино поднася на почитателите. В него ще откриете лиричност, ирония, носталгия, оптимизъм и, разбира се, кинематографичност. С лекота и размах Сорентино разказва история младостта, която продължава да живее вечно в нас.
 
Дори когато телата остаряват, за свободния дух и таланта възрастта е просто цифра. И макар в този случай да е трудно да кажем кое е първо, книгата или филмът, препоръчваме ви първо да прочетете този "не точно роман", защото с характерните за литературата изразни средства той притежава плътност, различна от тази на филма. А и само така ще усетите разликата между ярките, характерни литературни герои и техните екранни въплъщения.
 
Най-прекият път към "Младост" е ТУК.
 
"Край до край" на Стефан Стефанов
 
"Край до край" е втората книга на младия български писател Стефан Стефанов. Дебютният му роман "Горе&Долу" излиза през 2013 година, а две години по-късно се появява и "Край до край". В нея ще откриете няколко повести, които грабват читателите с тревожни, даже ужасяващи метафори за настоящето и бъдещето ни. Те са поднесени внимателно и с на пръв поглед съвсем непретенциозни белетристични средства. 

Въздействието им обаче е впечатляващо. Стефан Стефанов притежава характерен и ярък стил, усет към иронията и сатирата и всъщност е толкова различен от вече до болка омръзналите ни постмодернистични писатели, колкото изобщо е възможно да бъде. Персонажите му са живи, истински и някак познати, без да са типизирани. Просто напомнят за някого, когото познавате.

Мечтаят да заминат не заради порив към емиграция, а просто за да се махнат. Не защото искат да са конкретно някъде другаде, а защото не искат да са тук. Те са недоволни, защото повечето хора са недоволни по една или друга причина, но все пак са и симпатични – ако не един на друг, то поне на читателите.

Ако сте любопитни да научите повече за Стефан Стефанов и неговите повести, може да посетите официалното представяне на "Край до край" на 3 декември 2015 година в литературен клуб "Перото". А най-лесният начин да се сдобиете с книгата е ТУК.

Сподели.