Орнела Мути е специален гост на Фестивала на италианското кино в България

Pinterest LinkedIn +

През юни в София ще се проведе четвъртото издание на Фестивал на италианското кино в България. На него ще бъдат представени девет кинотворби, посветени на върхови постижения в различни сфери на една от най-живописните области в Италия – областта Пулия. Почетни гости на тазгодишното издание са едни от най-големите знаменитости на италианското кино и театър – режисьорът и актьор Джанкарло Джанини и очарователната актриса Орнела Мути.

Старт на събитието на 17 юни ще даде закачливата комедия "Измамно богати" ("Ricchi di fantasia") с участието на Серджио Кастелито и Сабрина Ферили. Прожекцията ще бъде от 19:00 ч. в кино "Люмиер Лидл". Сред филмите, които ще бъдат представени още, са мюзикълът "Разходка под слънцето", "Двама дребни италианци" ("Due piccoli italiani"), "Неудобна комедия" ("Tonno spiaggiato"), "Агенция за лъжи" ("L’agenzia dei bugiardi"), "Сходна съдба" ("La vita in comune"), "Руди Валентино" ("Rudy Valentino"), „"Лесен живот" ("La vita facile").

Живата легенда на италианското кино и театър Джанкарло Джанини е номиниран за "Оскар" за "Паскуалино седемте красавици" (1975 г.), награден е за най-добър актьор на фестивала в Кан за "Филм за любовта и анархията" (1973 г.), петкратен носител на наградата "Давид на Донатело". Орнела Мути е известна у нас с филмите "Бони и Клайд по италиански", "Последната жена" (1976 г.), "Лудо влюбен" (1981 г.) и други.

На 18 юни от 18:30 ч. на "Лятна сцена – НДК", намираща се в парка зад НДК, ще се състои официален гала коктейл. В 19:15 ч. в присъствието на официални лица ще бъдат връчени почетните плакети "Фестивал на италианското кино в България", след което ще бъде прожектиран филмът "Възстановяване на трулите". Той разказва история за открадването на една типична за област Пулия каменна къща с конусовиден покрив, наречена трула, и за премеждията, които следват от това.

Фестивалът се реализира в рамките на второто издание на инициативата "FareCinema" – "Седмица на италианското кино по света", лансирана от италианското министерство на външните работи и международно сътрудничество, както и на ежегодния "Италиански фестивал в България", организиран от ИЧЕ – Агенция София.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.