Безплатна зона за палатки и мащабна сцена – за първи път на фестивала Francofolies в Благоевград

Pinterest LinkedIn +

Преди началото на вече традиционния празник на франкофоните и меломаните в България на специално събитие в София бяха разкрити горещи подробности около предстоящия фестивал "Francofolies" в Благоевград. Г-жа Христина Шопова – заместник-кмет на Община Благоевград, обяви, че освен всички удобства, с които гостите на събитието ще разполагат, за първи път на територията на фестивала ще бъде обособено място за туристически палатки. То ще се намира над езерото в парк "Бачиново", ще е разположено на площ около 2 дка и ще бъде напълно безплатно за хората, избрали този начин да съпреживеят фестивала. Помислено е и за сигурността им, тъй като в самия парк охраната е денонощна.  

Събитието, придружено от закуска по френски, беше уважено от още специални гости, сред които г-жа Елиянка Михайлова – директор на дирекция "Сценични изкуства и художествено образование" към Министерстото на културата, г-н Георги Алипиев – държавен експерт в дирекция "Международно сътрудничество и инвестиции в туризма" в Министерство на туризма, както и представители на Министерството на външните работи, Министерството на образованието, Виваком и ОББ. Със специално обръщение към гостите се обърнаха и г-н Жил Курежлонг – Първи съветник в Посолството на Франция, и г-н Фабиен Флори – съветник "Културно сътрудничество", директор на Френския институт в България.

Закуската завърши със специален поздрав към организаторите, присъстващите представители на медии и гости от г-н Жерар Пон – директор на "Francofolies de la Rochelle", Франция. Той сподели: "Фестивалите "Франкофоли" по света са едно голямо семейство и аз съм изключително щастлив, че Благоевград е част от него, празнувайки вече петото си издание тази година. Програмата е на световно ниво, организацията на събитието – също. Очакват ви страхотни моменти с любими звезди".

Петият франкофонски фестивал в Благоевград ще се състои на 21 и 22 юни в градския парк "Македония", а входът за всички жители и гости на града ще бъде свободен. В музикалната програма се открояват добре познати звезди от световната музикална сцена. Американската изпълнителка LP с италиански корени ще бъде хедлайнер на 21 юни, в първия ден на фестивала. Преди нея излиза хитовия молдовски изпълнител Dan Balan, както и френската електро-суинг банда "Caravan Palace".

На следващия ден на сцената на "Франкофоли" първи ще излезе Никола Груев-Kottarashky и неговата група. По-късно той ще отстъпи място на едни поп дуото "Morandi" от Букурещ, чиито хитове са познати в целия свят. Като хедлайнер на втората вечер, 22 юни, ще се изяви френският поп изпълнител Kendji Girac, който доби световна популярност с хита си "Andalouse".

Сцената за фестивала "Франкофоли", на която ще се изявят всички музиканти, е с площ 300 кв. м. На и около сцената ще бъдат поставени около 300 ефектни осветителни тела, ще има и над 250 кв. м. LED стени, на които ще се излъчват изявите в реално време. Площта на парк "Македония" е 62 дка, което позволява да се съберат десетки хиляди хора, като на място е осигурен достъп за хора в неравностойно положение.

Мерките за сигурност в парка са изключително сериозни, няма да се допуска влизането с бутилки, твърди и остри предмети, а лицата под 18 години ще влизат след попълнена декларация от родители/настойници.

За фестивалното настроение ще  допринесат и шатрите, на които ще се предлагат храни и напитки.


ПРОГРАМА:


21 ЮНИ/ ПЕТЪК
20:30-22:00 Caravan Palace
22:30-00:00 LP
00:00-01:30 Dan Balan

22 ЮНИ/СЪБОТА
20:00-21:30 Kottarashky
22:00-23:00 Morandi Official Page
23:30-00:30 Kendji

Сподели.