Order & Chaos Duels

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Collectable Card Game Година: 2013 Разработва: Gameloft Издава: Gameloft Платформа: iOS | Android

Така наречените Collectable Card Games (CCG) или Trading Card Games (TCG) едва ли могат да минат точно за "новост" - в крайна сметка може би най-популярният техен представител - култовата Magic: The Gatherings - тази година става точно на 20 години.

Игрите от този клас стартираха като изцяло настолна форма на забавление, но през последните няколко години набраха популярност и редица техни онлайн и електронни разновидности.

Те пък са особено добре приети в средите на мобилните геймъри - тези, които обичат да уплътняват свободното си време, играейки на своя смартфон или таблет навсякъде и във всеки възможен момент.

Едно от последните попълнения в това непрекъснато нарастващо семейство гейм заглавия, дело на мегапопулярните Gameloft, е Order & Chaos Duels - "безплатна" (след малко ще обясня кавичките) онлайн CCG игра, която се предлага във версии и за двете ключови мобилни платформи - iOS и Android.

Макар на пръв поглед да не се различава особено от други сродни заглавия (като да речем Legend of the Cryptidis или HellFire), Order & Chaos Duels сякаш повече се доближава до духа на оригинала (вездесъщия Magic: The Gathering), а освен това предлага страхотна визия и дяволски пристрастяващ геймплей.

Като цяло структурата на играта следва установените класически CCG канони - от вас се очаква да изберете герой (имате две безплатни опции, а ако желаете повече, ще трябва да заплатите малка сума пари за отключване на допълнителен слот за добавяне на трети).

Стартово получавате и комплект карти, подбрани на случаен принцип. Част от тях са така наречените "бойни" карти - различни гадинки, всяка от които има определени точки здраве, атака и специални умения.

Други пък са така наречените "магии" - карти, които носят определени ефекти - защитават героя ви или "бойните" единици, нанасят щета на противниковите карти или подсилват характеристиките на вашите собствени.

Основен ключ към победата е правилният подбор и съчетаване на картите от комплекта, като, подразбира се, колкото по-силни карти имате, в толкова по-добра позиция ще сте спрямо противника.

С времето тестето ви ще расте, като това може да се случи по три начина - побеждавайки ИИ на играта, в дуел с други играчи онлайн или... чрез микротранзакции, т. е. плащане с реални пари, за да си купите нови и по-силни карти.

Точно на това се дължат и кавичките пред "безплатна" по-горе. Добрата новина е, че ако не ви се дават грешни суми за подобни забавления (макар че, честно казано, сумите не са чак толкова големи), можете да постигнете същите резултати, но по-бавно и с повече отделено време за игра.

Всъщност съществува и трета опция - да се сдобиете със скъпоценните руни (една от основните валути в играта) - тя е добре позната на мобилните геймъри и изисква инсталация и/или активиране на допълнителни приложения. Тя обаче е не по-малко времеемка и доста по-скучна от реалния грайндинг (преиграването на мисии с цел спечелване на допълнителни ресурси).

За разлика от някои други подобни заглавия Order & Chaos Duels е достатъчно добре балансирана в това отношение и като цяло няма опция в един момент просто да не можете да продължите напред без да "кихнете" едни пари. Разбира се, по време на двубоите неизменно има и доза късмет, така че ако решите да минете по трудния път без да плащате, запасете се с време и търпение.

За щастие това няма да е особено трудно, защото, както вече споменахме, играта е изненадващо пристрастяваща и често ще ви е трудно да се отлепите от екрана на смартфона или таблета си, а единственото, което ще ви прекъсва, ще бъде сигналът за изтощена батерия.

Освен соловата кампания с битки срещу ИИ на играта Order & Chaos Duels предлага и куп други опции - онлайн сражения срещу други играчи, случайни сражения, дори социален елемент, при който постването на резултати от двубоите ви носи допълнителни екстри.

Авторите са се погрижили да ви ангажират дългосрочно, тъй като колкото по-дълго време сте регистрирани на сървърите на Order & Chaos Duels, толкова повече бонуси ще получавате - най-вече под формата на злато и руни, които са двата основни ресурса в играта.


Сподели.