OnLive! - да играем най-новите гейм заглавия без компютър и конзола

Pinterest LinkedIn +

Ако все още се чудите какво му е лошото на РС гейминга, нека ви ориентираме - събира се в една думичка (ъпгрейд) и е свързано с пари. С много пари.

Виждате ли проблемът е, че на всеки 18 месеца мощта на микропроцесорите, сърцата на съвременните компютри, се удвоява. Поне така гласи законът на Мур (да се свети името му!). Ако не го знаете кой е, това е един от хората, основали Intel. Ако пък и за Intel не сте чували, що за РС маниаци и геймъри сте вие?! Спрете да четете моментално и се прехвърлете в секцията за филмови и музикални новини.

Да се върнем на темата обаче. С нарастване мощта на хардуера, растат и неговите възможности. Затова първият Doom изглеждаше грозен, изкуствен, пикселизиран и ръбат, а излезлият преди броени дни RAGE прилича на произведение на изкуството.


Лошата новина е, че за да подкарате този шедьовър у дома, следва да заплатите съответната хардуерна цена. Която милата никак не е малка - една читава видео карта от последно поколение струва поне 500 лв., прибавете добър процесор (още поне толкова), дънна платка, достатъчно памет, бърз и голям твърд диск и тя работата отиде къде 3000 лв. - сума, която не е по-джоба на много българи, а оказва се и на много западняци.

Още по-неприятният страничен ефект от развитието на технологиите е така нареченото "морално остаряване". Вие може и да сте си продали днес единия бъбрек и щастливо да сте изприпкали до най-близкия РС магазин за чисто нова наточена геймърска система, но още в мига, в който я плащате... тя вече не е актуална.


Защото през последните години колкото по-мощен става игралният хардуер, толкова по-лакоми за ресурси стават различните приложения - в частност видео игрите. Това е един непрестанен кръговрат, в който желанията задължително не съвпадат с възможностите.

Преди малко повече от година обаче, една компания, занимаваща се с разработки в областта на така наречените "облачни" (cloud) онлайн услуги, излезе с революционно предложение, което може би ще разкъса оковите на РС геймърите и ще ги освободи веднъж за винаги от тиранията на властелина "ъпгрейд".


Идеята, стояща зад инициативата OnLive! е проста, но изключително елегантна: вместо мощна геймърска система, запалените фенове на игрите ще трябва да имат вкъщи скромен компютър с бърза интернет връзка. Съответно, игрите, с които би искал да се забавлява той, няма да се намират физически върху неговата машина. Те ще са инсталирани и ще вървят върху отдалечен сървър - собственост на OnLive!. Това, което ще получава играчът на собствената си система, ще е просто резултат - серия от данни, а неговото домашно РС ще е просто терминал - той няма да се затормозява със сложни изчисления и следователно няма да се нуждае от скъпи процесори, видео карти или разорително количество оперативна памет.

Анонсирана за пръв път в рамките на Game Developers Conference през 2009 година, OnLive! беше посрещната с известен скептицизъм. Критиците й твърдяха, че тя е стъпка назад към времето, когато компютрите се побираха в огромни сгради и не бяха точно "персонални". Пред оператора тогава стояха само входно (клавиатура) и изходно (екран) устройство, а всички сложни операции се извършваха отдалечено. Друго притеснение беше свързано със скоростта и надеждността на интернет връзката - ако тя прекъсне или е бавна, нормалната игра би била невъзможна.


Всички тези неща бяха взети под внимание от компанията, стояща зад OnLive!, и тази удивителна нова услуга вече е факт в някои страни от ЕС. Да видим какво се получи в крайна сметка.

Разбира се, немислимо е да се смята, че доставката на подобна услуга може да мине съвсем без никакъв хардуер. За да използвате OnLive!, ще трябва да се сдобиете със специална конзола (наречена MicroConsole TV Adapter) и безжичен контролер (OnLive! Wireless Controller). Добрата новина тук е, че те могат да се свържат директно към съвместим телевизор и реално при покупката им отпада изцяло нуждата от компютър.


Оригиналният комплект включва само един геймпад (много наподобяващ на добрия стар Xbox 360 геймпад), но системата поддържа до четири допълнително. Тъй като са предвидени и USB входове, можете да добавите мишка и клавиатура и да играете по добре познатия ви от РС начин.

Добра новина е и фактът, че системата е универсална - всичко, разполагащо с HDMI, е съвместимо - т.е. тя може да се включи както към HDTV, така и към РС, лаптоп или таблет (всички Android и iPad устройства поддържат OnLive!).

Цената на целия комплект е около 80 евро, но уви има уловка. За тези пари получавате само двете джаджи, а ако искате да играете... е, там нещата стават малко по-сложни.


Първо ще ви трябва сериозна и стабилна интернет връзка. Според представители на OnLive!, 2 Mbps са достатъчни за игрите, които не са с HD резолюция (т.е. за игра при разделителни способности под 1280 х 720 точки). Това обаче, едва ли ще зарадва разглезените РС геймъри, свикнали да разчитат на Full HD гейминг (1920 х 1080). Ако това е целта ви, ще трябва да си осигурите широколентова връзка от 10 и повече Mbps. Дори и при тези скорости, пак ще забележите забавяне в реакциите и лаг - нещо, което е особено неприятно при по-динамичните игрални заглавия като екшъните от първо лице, например.

Нещо повече - фактът, че игрите, които ще изберете, се намират на отдалечения сървър на OnLive! не означава, че ще ги играете безплатно. Ако държите да се сдобиете с копие на някоя от тях, ще трябва да го заплатите, а цената не е по-различна от тази при покупка на физическо копие - т.е. около 70 лв.

Слава Богу, има и опция за наем, която обаче също може да не е по вкуса на всеки, тъй като варира между 4 евро за три дни и 5 евро за пет дни.


За сметка на това, изборът от игри е доста солиден и включва Deus Ex: Human Revolution, DiRT 3, Just Cause, Saints Row и други - общо около 120 актуални заглавия.

На финала - еднозначен извод за бъдещето на OnLive! трудно може да се направи. От една страна, услугата предлага алтернатива на скъпите компютри за 3 и повече хиляди лева и не по-малко скъпите конзоли (които са по-евтини като хардуер, но заглавията за тях са поне два пъти по-неизгодни от версиите за РС). От друга, все още има какво да се желае по въпроса с производителността на системата и проблемите с интернет връзката.

Цените, които се предлагат в момента, също не са най-изгодните, но с времето, и ако OnLive! се сдобие с достатъчно много абонати, това може да се промени в положителна посока.

Сподели.