On the Road - Сам Райли в шеметно пътуване в стил Керуак

Pinterest LinkedIn +

Екранизацията по романа на Джак Керуак (Jack Kerouac) "По пътя" (On the Road) е режисирана от Валтер Салес (Walter Salles). Главните роли са поверени на Сам Райли (Sam Riley) и Гарет Хедлънд (Garrett Hedlund), а лентата със сигурност ще ви изненада.

On the Road е едновременно очарователен, странен и завладяващ филм. Един от онези, чиито малки недостатъци съзнателно пренебрегваме. Освен това успява да е предизвикателен без да преминава онази тънка граница между смелото и грозното, която може да провали всеки филм.

Лентата едва ли би могла да повтори ефекта, предизвикан от емблематичния роман на Керуак през 1957 година. Най-малкото защото повече от половин век по-късно някои неща отдавна вече не са табу.


Режисьор на лентата е отличеният с две награди BAFTA Валтер Салес (Walter Salles), когото вероятно свързвате с многократно награждавания The Motorcycle Diaries. Филм, който донесе номинация за Оскар на сценариста Хосе Ривера (Jose Rivera), чието дело е и сценарият на On the Road.

Макар и с по-скромен (поне до този момент) успех, On the Road също успя да привлече вниманието не само на публиката, но и на критиката и донесе на Салес номинация за "Златна палма" в Кан. Продуцент на филма е Франсис Форд Копола (Francis Ford Coppola), което също е достатъчно основателна причина да не се съмнявате в качествата му.


Дали ще харесате On the Road до голяма степен зависи от това дали харесвате едноименния роман на Керуак. Риск, който крие всяка екранизация, защото колкото повече обичаме една книга, толкова по-взискателни сме към нейните филмови интерпретации.

В този случай екранизацията, макар и различаваща се от романа, вероятно ще допадне на феновете му. Ако не харесвате книгата обаче, няма да харесате и филма.


Едно от основните качества на On the Road е изключително добре подбраният актьорски състав. Главните роли са поверени на Сам Райли (Sam Riley), когото вероятно сте гледали в трилъра 13 и Brighton Rock, както и на Гарет Хедлънд (Garrett Hedlund), когото освен с Troy и TRON: Legacy може би свързвате и с екшъна Four Brothers. Вероятно On the Road ще се окаже важен филм в кариерите и на двамата.


Райли е в ролята на Сал - млад писател, чийто прототип е самият Керуак. След смъртта на баща си той се запознава с Дийн Мориарти (Хедлънд). Невероятно харизматичен, невъздържан, краен и неуморен, Дийн е всичко, което може да вдъхнови един писател. Някак съвсем естествено Сал и Дийн се сприятеляват. И всъщност именно Дийн е причината Сал най-накрая да предприеме едно дълго планирано, но винаги отлагано пътуване.

След това всичко се случа "по пътя". Докато сноват от единия край на Америка до другия Сал, Дийн и компания са склонни да опитат от всичко, да нарушат всички правила и да живеят така, сякаш общоприетите норми не съществуват.

Всичко това е наистина забавно... до един момент. Дийн е изтъкан от недостатъци и един по един всички, които първоначално е спечелил с чара си, виждат истинската му същност и остават разочаровани.


Второстепенните роли са не по-малко интересни и съответно са поверени на актьори като Виго Мортенсен (Viggo Mortensen), Кирстен Дънст (Kirsten Dunst), Ейми Адамс (Amy Adams) и Стив Бушеми (Steve Buscemi).

И не, не сме забравили Кристен Стюарт (Kristen Stewart). На нея е поверена ролята на Мерилу - една от многото любовници на Дийн, за кратко и негова съпруга, както и спътник в повечето му приключения. Роля, която е много различна от останалите, в които сме виждали Стюарт, и която изненадващо много й отива.


Ако не сте успели да гледате On the Road в рамките на тазгодишната Киномания, добрата новина е, че ще можете да го гледате и в кината. Най-малкото защото си заслужава да видите света през очите на едно поколение, вдъхновено от джаза, поезията и наркотиците.

Сподели.