"Последната линейка на София" с премиера на Киномания 2012

Pinterest LinkedIn +

Документалният филм "Последната линейка на София", отличен с France 4 Visionary Award на филмовия фестивал в Кан 2012, голямата награда на фестивала в Братислава, Silver Dove на фестивала в Лайпциг и други престижни филмови отличия, ще направи своята българска премиера на 26 ноември 2012 г.

Посетителите на Киномания ще имат възможността да го гледат най-напред в кино Люмиер, а в следващите два дни – на 27 и 28 ноември - в Дом на киното и Евро синема.

"Последната линейка на София" е копродукция между България, Германия и Хърватия и е заснет с подкрепата на ИА НФЦ (Национален филмов център). Реални действащи лица във филма са д-р Краси Йорданов, мед. сестра Мила Михайлова и шофьорът на линейката Пламен Славков, които също получиха официални покани за премиерата на филма в Кан.

Борейки се срещу една лавина от абсурди на една разпадаща се държавна медицинска система и едва изкарвайки достатъчно пари да осигурят собственото си оцеляване, тримата герои на филма спасят човешки живот.

В град, където 13 линейки се опитват да обслужат едно експлодиращо население от почти 3 милиона жители, 47-годишният Д-р Йорданов кара 12-часови смени, посветени на спасяването на страдащи хора. Краси е доктор на една от последните линейки в София и днешният му ден не започва никак добре...


Сподели.