Omsk167: На ON! Fest 2012 искам да срещна жадни за знания относно графити изкуството хора

Pinterest LinkedIn +

Заедно със своите сънародници Caparso и Slider, в ON! Graffiti 2012 ще вземе участие легендарният немски графити артист Omsk167, занимаващ се с това изкуство вече повече от две десетилетия. Върху какво обича да рисува, какво го вдъхновява, защо е заимствал псевдонима си от името на руския град Омск, кои са любимите му цветове и места и дали отново би избрал да се занимава с графити, ако взимаше решението сега, Omsk167 споделя в следващите редове.

.: Опиши себе си, работата си със собствени думи.

Omsk167: Графити артист съм от вече 20 години и след всичкото това време все още се наслаждавам на това, което правя. Графитите са голяма част от живота ми, имайки предвид, че половината от него премина в рисуване на стени или влакове. Графитите промениха живота ми, но също така чувствам облекчение от това, че оставих зад гърба си напрегнатите състезания на сцената. Сега рисуването им имат друго значение за мен в сравнение с това, което имаха преди 10 години.

.: Разкажи ни повече за любовта ти към Русия, тъй като твоят прякор Оmsk идва от там.

Omsk167: Обичам Русия като цяло. Пътешествията ми в Москва винаги са страхотни, Омск също много ми хареса, източният привкус - архитектурата, големите улици с техните задръствания, а също така и начинът, по който прославят историята си. Името е просто спомен и, разбира се, е страхотно за рисуване, тъй като е необичайна дума.

 

.: Вярно ли е, че предпочиташ да рисуваш влакове и ако да, дали това е, защото обичаш да пътуваш, или има друга причина.

Omsk167: Да рисуваш по влакове редовно оказва влияние на ежедневието ти по много силен начин. Ако искаш да си активен играч в тази игра, не би трябвало да го правиш само от време на време. Вече не рисувам влакове толкова често и мисля, че това е нещо, върху което наистина трябва да се фокусираш, за да станеш добър. Има много голяма разлика между рисуването на стена през деня и да правиш бомба на влак през нощта. Две напълно различни неща.

Никога не съм се опитвал да драскам върху влакове навсякъде, където ходя. Все още не разбирам някои, които ходят на лов за различни модели и ги събират във фотоалбуми само и само да докажат, че те са тези, които са нарисували този или онзи модел в Европа или другаде. Назад в годините фикс идея ми беше да контролирам цяла система от влакове, да ги рисувам на правилното място в точното време, като за целта трябваше да пробягвам през цялото място. На следващия ден правих другия и така до безкрай. Никога не пропусках шанса да рисувам. За да правиш това, са ти нужни познания, добри приятели и много време.

.: Казвал си, че е по-добре да се избягва Източна Европа. Все още ли мислиш така?

Omsk167: Може би не. Бях много близо до това да съм в дълга "ваканция" в затвор в Източна Европа, а освен това съм имал и други проблеми, затова и моите чувства относно тази област са сложни. Но времената се менят, не знам. Например в Източна Европа можеш да намериш гари, които не са контролирани от никаква охрана или полиция, но повечето от тях са с влакове, които не отиват никъде. Пример за това е унгарската пуста (puszta).
 

.: При гледката на кое би се развълнувал повече - огромна стена/сграда или влак?

Omsk167: В момента огромна стена би ме направил по-щастлив, отколкото влак. Ако бяхте ме попитали същия въпрос преди 10 години обаче, без съмнение щях да избера влака, това беше най-голямата ми страст.

.: Какъв е законният живот на известен графити артист?

Omsk167: Нямам отговор на този въпрос. Никога не съм се виждал като знаменитост или нещо такова. Щастлив съм да чувам, че хората харесват картините ми. Това е и причината да качвам някои мои неща тук и там, но в никакъв случай не се чувствам като известна личност. Графити сцената с всичките си глупости - противници, привърженици и играчи - не означава нищо за мен. Аз просто искам да рисувам. Графитите са това, което прави деня ми различен, освобождава ума ми след поредния обичаен работен ден.

.: Има ли известен графити артист, с когото искаш да рисуваш?

Omsk167: Не, няма. Но все още работя върху картина заедно със страхотната Катрина Грос. Тя е страхотен артист с много силна експресивност и един ден бих искал да нарисувам някоя стена заедно с нея.

.: Има ли някаква връзка между графити и бизнеса?

Omsk167: Разбира се, възможно е. Въпросът обаче е дали това е добре от гледна точка на графитите, които създаваш. Ако комбинираш бизнеса и графитите, направи го, но гледай да е преценено, в противен случай напрежението става прекалено голямо и вече не е толкова забавно.

.: Ти си от хората, които печелят пари чрез своето хоби или страст. Кажи ни каква е рецептата?

Omsk167: Говорих с родителите ми преди няколко седмици за това. Те ме попитаха дали се чувствам удовлетворен от ситуацията си в момента. Ако трябва да съм честен обаче, ако трябваше да взема това решение отново, бих избрал друг път. Правенето на графити беше много по-приятно преди да трябваше да се грижа за всички тези малки бизнес подробности, както и преди да създам такава голяма мрежа от графити артисти.

Бизнесът с графити е много по-различен в сравнение с всеки друг, особено ако се занимаваш с други артисти, които се опитват да създадат и развият нещо свое, но нямат много опит. Пътят, който извървях, беше труден, имах много проблеми и водих много борби, но като цяло се чувствам добре. Единственото нещо, което искам да кажа е: да правиш бизнес с графити не е толкова страхотно, колкото може би си мислите, че е. Повярвайте ми.

 

.: Какво е бъдещето на графитите?

Omsk167: Не знам, знам само че Нострадамус е казал нещо за голяма бомба през декември 2012.

.: Ако не правеше графити в момента, какво би правил?

Omsk167: Убеден съм, че спортът щеше да е голяма част от живота ми, както и беше преди да започна да се занимавам с графити. Щях да карам сноуборд, планински байк, може би професионално. Не знам, трудно е да се отговори.

.: Как изглеждат адът и раят за теб?

Omsk167: Оо, аз вече съм виждал и двете. Пътуването ми до Китай беше истински ад. Не мисля, че истинският ще е особено по-различен. Никога няма да се върна в тази държава. Раят е много близо до дома ми, аз и го наричам така. Това е изоставено място със стотици стени, тишина, страхотна природа и спокойствие. Прекарал съм много дни там през последните 3 години, рисувайки и отпочивайки си, нещо което много мои приятели могат да потвърдят. Като изключим това, аз не съм религиозен, така че адът и раят не са неща, които мисля, че съществуват по начина, по който ги представя църквата.

.: Кажи ни твоите 3 любими цвята, града и картини?

Omsk167: Небесно синьо, пурпурно, ярко оранжево, Москва, Лос Анджелис, Рим, а картините са:

Съжалявам, че са четири картини, но не можах да реша.

.: Ако беше известен актьор, кой би искал да бъдеш и с кого би рисувал.

Omsk167: Куентин Тарантино, размотаващ се с Ал Пачино.

.: Добре известно е, че много от графити артистите до голяма степен са вдъхновени от музиката. Какво обичаш да слушаш?

Omsk167: Да, това е така. Скицата, която правиш, може да е много повлияна от музиката, която слушаш, докато я правиш. По-бързата и агресивна музика те предразполага към създаването на прави линии, докато бавната и спокойна музика предизвиква повече чупки в буквите. Аз харесвам добрия дъбстеп и всичкия хип-хоп от 90-те, също така и електро фънка от 80-те е нещо готино.

.: От колко време правиш това?

Omsk167: От 20 години.

.: Какъв би бил най-успешният начин да флиртуват с теб? Какво те впечатлява?

Omsk167: Всички видове страхотни изяви. Обичам да гледам талантливи хора, които правят това, което могат и обичат: бийтбоксъри, художници, комедианти, освен това обичам и кучето си, то винаги ме впечатлява, всеки един ден.

 

.: Интересуваш ли се от различни стилове?

Omsk167: Да, разбира се. Би ми било много скучно да правя едни и същи букви на всяка картина. Имам нужда от разнообразие, различие между картините. Знам, че това е нещо, което не много графити артисти предлагат. Това е и причината понякога графитите да са толкова отегчаващи.

.: Какви хора би искал да срещнеш на ON! Fest 2012?

Omsk167: Жадни за знания относно графити изкуството и всичко, което е свързано с хора.

.: Кои са твоите любими обекти?

Omsk167: Стари изоставени площи със страхотна гледка.

https://www.facebook.com/photo.php?v=10150191723959901&set=vb.135756489818752&type=2&theater

Сподели.