Oliver Stone отново постави под прицел Виетнам

Pinterest LinkedIn +

Пристрастието на режисьора Оливър Стоун (Oliver Stone) към темата за войната във Виетнам доведе носителя на "Оскар" до прага на един съвсем нов проект за филмиране на кръвопролитията от края на 60-те години.

В момента Стоун финализира преговорите с United Artists за финансирането на лентата, която ще носи името "Pinkville".

Сценарият е поверен на Мико Алан (Mikko Alanne), който в момента паралелно работи по биографичен филм за легендарния рапър Tupac Shakur.

Сюжетът представя масовото клане в Май Лай през 1968 г., което се превръща в преломен момент за започването на войната. Името на филма всъщност е кодовото название, използвано от военните за областта, където се намира село Май Лай.

Първите актьори, които са привлечени към продукцията, са Брус Уилис (Bruce Willis) и Чейнинг Тейтъм (Channing Tatum). Дистрибутор на лентата, чиято бюджет ще бъде 40 милиона долара, ще е MGM.

След като отбеляза поредното си превъплъщение в ченгето Джон Маклейн в хита на лятото "Умирай трудно 4", Уилис ще трябва да представи един още по-сериозен характер - генерал Уилям Пиърс -човекът, който ръководи разследването за страховитото клане на близо 500 цивилни виетнамци в село Май Лай.

Историческите факти показват, че повечето от жертвите са били жени, деца и възрастни. Лентата ще пресъздаде едно от най-обсъжданите и ужасяващи действия на американските въоръжени сили.

"Pinkville" ще е четвъртият филм на Оливър Стоун, посветен на Виетнам. Първата му лента по темата - "Взовд" от 1986 г., му носи "Оскар" за най-добър филм, а след нея режисьорът създава "Роден на четвърти юли" (1989 г.) и "Небе и земя" (1993 г.).
Сподели.