"Офицер и шпионин": от страниците към екрана

Pinterest LinkedIn +

"Офицер и шпионин" е на първо място великолепен роман, освен това е втората книга на Робърт Харис, която Роман Полански пренася на голям екран. Еднакво силно въздействащи, романът и лентата няма нужда да бъдат сравнявани и със сигурност не бихме могли да кажем, че едното превъзхожда другото, просто интригуват по различен начин.

Политически скандал за съвременците си и мащабно историческо събитие впоследствие, аферата "Драйфус" често е наричана "делото на века" и до голяма степен оказва влияние върху цялостното развитие на антисемитизма през ХХ век. Това, разбира се, е само един от множеството аспекти, които правят започналите през 1894 година събития значими не само като исторически факт, но и интересни за интерпретация от съвременна гледна точка.

В края на XIX век аферата "Драйфус" променя политическата картина във Франция, изваждайки на повърхността дълго и старателно пазени тайни относно функционирането на държавния апарат. Известният английски писател Робърт Харис, добре познат на българските читатели именно с историческите си романи, вдъхва живот на скандала, който разтърсва не само Франция, но и цяла Европа.

Повечето от вас вероятно знаят, че "Офицер и шпионин" не е първата екранизация по роман на Харис, заснета от Роман Полански, а ако не сте гледали трилъра "Сянката", горещо ви препоръчваме да му отделите време. Доказано успешен творчески тандем, Полански и Харис създават своя втори зрелищен, дълбок и красиво заснет филм с великолепен актьорски състав, но преди да ви разкажем повече за него, е важно да ви запознаем и с книгата.

В романа "Офицер и шпионин" звучи гласът на Жорж Пикар. Амбициозен, млад и много интелигентен, той изиграва ключова, макар и малка роля в изфабрикуването на доказателствата срещу Алфред Драйфус. Още в първите страници прави впечатление вниманието към детайлите, с което Харис описва публичното разжалване на младия еврейски офицер. А заедно с него и още нещо – характерът на Пикар е ясно заявен и именно тук е една от основните разлики между книгата и филма. В лентата Пикар, изигран блестящо от Жан Дюжарден, успява да стане симпатичен на зрителите още в самото начало, докато в романа това се случва много по-бавно.

Еднакво силно обаче е въздействието, което имат два факта, ключови за сюжета и в романа, и в екранизацията. На първо място – Пикар не харесва Алфред Драйфус, което няма да му попречи да рискува кариерата и живота си, за да го оневини. На второ – атмосферата на времето е предадена впечатляващо. Оригиналното заглавие на лентата на Полански е "J'accuse" ("Аз обвинявам") – препратка към ключовото участие на френския писател Емил Зола в делото "Драйфус". Във филма то е показано обективно, без да отвлича вниманието от основната линия и случващото се на екрана остава фокусирано върху съдбата на Пикар и Драйфус, макар именно участието на Зола да има основна роля за привличането на по-широк световен интерес към случая.

Изненадващо е колко актуално продължават да звучат проблемите и моралните дилеми, които са в основата и на романа, и на лентата. Ако трябва да сме обективни, дори е малко плашещо. Огромният интерес към "Офицер и шпионин" също е показателен, а това, че филмът беше номиниран за "Златен лъв" и спечели голямата награда на журито във Венеция, е повече от показателно, що се отнася до чисто кинематографичните му качества. Дълбокият драматизъм, характерен за романите на Харис, е уловен от Полански, а резултатът е филм, който провокира и вдъхновява.

В случай че сме успели да ви заинтригуваме, можете да намерите "Офицер и шпионин" ТУК, а най-лесният начин да се сдобиете с билети за прожекциите на филма, който откри петото издание на Cinelibri, е ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.