"CineLibri" 2019 и 5 причини да се пренесете в петото измерение

Pinterest LinkedIn +

Петото издание на Международния кино-литературен фестивал "CineLibri" се провежда от 5 до 20 октомври, а програмата е повече от впечатляваща. Под мотото "Петото измерение" са обединени 55 филмови заглавия, а за да улесним избора ви поне малко, ще ви разкажем повече за 5 от лентите, включени в конкурсната програма, и за прекрасните книги, които са ги вдъхновили.

Заличено момче

Въздействаща биографична драма, "Заличено момче" е екранизация по едноименния роман на Гарард Конли. Лентата се радва на впечатляващ успех сред публиката и критиката и вече има няколко престижни отличия от различни фестивали, включително награда от Обществото на филмовите критици в Сан Диего и номинация за "Златен глобус".

Шокираща и трогателна, дебютната книга на Гарард Конли разказва собствената му история, като засяга както сериозни политически и социални теми, така и дълбоко лични преживявания, и проследява историята на младия мъж, който се бори да преодолее травмите, насадени от тесногръдото общество, в което живее.

Син на баптистки проповедник и домакиня, той е принуден от родителите си да се включи в програма, наречена "Любов в действие", която претендира, че лекува хомосексуалността. Стъпка, която се отразява зле както на самия него, така и на семейството. Дали ще съумеят да преодолеят предразсъдъците и различията си, или ще се отчуждят напълно и колко е трудно да откриеш собствената си идентичност, когато не получаваш подкрепа от най-близките си, са само част от болезнените въпроси, които повдига книгата.

Книгата е преведена на повече от десет езика, а главните роли във филма са поверени на Никол Кидман, Ръсел Кроу и Лукас Хеджис. Авторът Гарард Конли е един от специалните гости "CineLibri" 2019. В случай че сме успели да провокираме любопитството ви, можете да намерите книгата ТУК. А най-лесният начин да се сдобиете с билети за прожекциите на "Заличено момче" е ТУК.

Клер Дарлинг

Ексцентрична семейна драма, "Клер Дарлинг" е екранизация по романа на Линда Рътлидж "Последната дворна разпродажба на Фейт Бас Дарлинг". Книгата очарова със своята нетрадиционна сюжетна структура и оригинална история, която ни пренася в малък град в Тексас, за да ни срещне с една необикновена дама и историята на рода ù. Емоционален разказ за връзката между поколенията и взаимната толерантност, романът повдига множество въпроси, а един от най-важните сред тях е колко ценни са вещите и притежават ли ни нашите притежания.

Главните роли във филма са поверени на Катрин Деньов и дъщеря ѝ Киара Мастрояни, които влизат в ролите на Клер и нейната дъщеря. Клер е своенравна възрастна дама, чиято памет започва да ù изневеря. И така, една сутрин тя се събужда, убедена, че това е последният ден от живота ù, и решава да продаде всичко, което притежава. А огромната ù наследствена къща е пълна с великолепни предмети с антикварна стойност, произведения на изкуството и разкошни мебели.

Клер организира дворна разпродажба и започва да продава красивите предмети, събирани от поколения, за символични суми. Именно това става причина дъщеря ù, напуснала дома още като ученичка и прекъснала всякаква връзка със семейството, да се завърне. А заедно с нея се връщат и част от спомените на Клер. Билети за прожекциите на "Клер Дарлинг" можете да намерите ТУК, а ако сме успели да предизвикаме любопитството ви, най-прекият път към роман е ТУК.

Загадката Анри Пик

Великолепната екранизация по романа на Давид Фоенкинос "Загадката Анри Пик" също е част от конкурсната програма на "CineLibri" 2019. Историята ни отвежда във Франция, където една млада редакторка попада на роман, който смята за истински шедьовър. Само че не го намира сред ръкописите, изпратени до издателството, а в една необичайна библиотека, в която са събрани само ръкописи, отхвърлени от издателите.

А когато се впуска в търсене на неговия автор, загадката около книгата става още по-голяма. Оказва се, че тя е написана от напълно неизвестен мъж на име Анри Пик, починал две години преди ръкописът да бъде открит. Вдовицата му не само не знае за книгата, но изобщо не е подозирала, че съпругът ù има интерес към литературата.

Дали Анри Пик е имал таен живот? Или става дума за мистификация и той изобщо не е истинският автор на ръкописа? С брилянтното си чувство за хумор и характерния си стил Давид Фоенкинос създава комичен, но и напрегнат литературен трилър, а едноименната екранизация е успяла да улови завладяващата атмосфера на романа. Можете да намерите "Загадката Анри Пик" ТУК, а най-лесният начин да се сдобиете с билети за прожекциите на лентата е ТУК.

Изпепеляване

"Изпепеляване" е екранизация по рaзказа "Горящият хамбар" от сборника "Изчезването на слона" на Харуки Мураками. В сборника са включени седемнадесет разказа – вълнуващи, забавни, сюрреалистични и най-вече вълнуващи. "Изпепеляване" постига впечатляващ успех, отличен е с няколко престижни награди, номиниран е за "Златна палма" и печели награда LAFCA на Асоциацията на филмовите критици в Лос Анджелис за най-добър чуждоезичен филм.

Историята ни среща с млад мъж на име Джонг-Су. Той, от своя страна, среща момиче, което някога е живяло в неговия квартал. Момичето заминава за Африка и моли Джонг-Су да се грижи за котката ù, докато тя отсъства. Той приема и очаква завръщането ù с нетърпение, но момичето се връща от екзотичното си пътешествие с придружител. Бен е мистериозен мъж, когото младата жена е срещнала там. И който има много странно хоби.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите билети за прожекциите на "Изпепеляване" ТУК, а най-прекият път към "Изчезването на слона" е ТУК.

Продавачът на вестници и цигари

"Продавачът на вестници и цигари" е екранизация по едноименния роман на Роберт Зееталер. Действието се развива във Виена през 30-те години, когато младият Франц се запознава случайно със самия Зигмунд Фройд. Франц работи като продавач в магазин за тютюн и а прочутият професор е един от клиентите му. Една забравена кутия с пури става повод между двамата да се зароди необикновено приятелство.

На фона на драматични и мрачни исторически събития като нацистката окупация на Виена "Продавачът на вестници и цигари" проследява израстването на младия Франц между първите любовни трепети, ужаса от бъдещето и войната и трудния избор, пред който го поставят. В ролите ще видим Симон Морзе, Бруно Ганц и Регина Фриш, а режисьор на лентата е Николаус Лейтнер.

Билети за прожекциите на "Продавачът на вестници и цигари" можете да намерите ТУК, а най-прекият път до книгата е ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.