"Одеса Стар": между мизантропията и благоприличието

Pinterest LinkedIn +

Херман Кох за пореден път ще ви изненада, предизвика, изуми и провокира. Умението му да разказва с лекота истории, в които няма нищо лековато, и да създава персонажи, които разбираме, но не харесваме, буквално залепя читателите за страниците.

"Одеса Стар" е роман пътуване. Пътуване през съзнанието и живота на Фред Морман. А Фред е неприятен. Преживява тежка криза на средната възраст, циничен е, макар и само в мислите си, недоволен е от всичко, което го заобикаля. Отегчен е от жена си, от работата си, от приятелите си, в известна степен дори от самия себе си.

Херман КохСтранното е, че независимо колко ви дразни Фред, а той е меко казано дразнещ, това няма да повлияе по никакъв начин на желанието ви да прочете "Одеса Стар" на един дъх. Романът буквално поглъща читателя, въздейства почти хипнотично. И ще ви изненадва непрекъснато, точно като останалите романи на Кох.

Всъщност, ако досега не сте попадали на неговото творчество, ето какво трябва да знаете. Херман Кох е най-превежданият холандски писател - автор на няколко романа, преведени с огромен успех по цял свят. 

Романът, който прави Кох световноизвестен, е "Вечерята" − преведен на 33 езика и издаден в 37 държави. И колкото и да е изненадващо, той не е първата книга на Кох. Всъщност е шестата. "Одеса Стар" е един от романите, предхождащи "Вечерята" и световната известност на своя автор.

Освен това е книга, която провокира, изваждайки на повърхността най-тъмните страни на човешката природа. Фред е от онзи тип хора, които се наслаждават да собствената си дребнава жестокост. След дълги години благоприлично спазване на нормите, приети в обществото, господин Морман просто не желае да се съобразява повече с тях.

Херман КохЗабавлява се, като насърчава племенника си да се държи отвратително, прави провокативни изказвания, само за да дразни околните, и наводнява нарочно апартамента на възрастната си съседка. Зад тези привидно дребни злодеяния обаче се крие нещо дълбоко и страшно. 

След случайна среща в киното Фред възобновява контактите си с някогашния си съученик Макс Х. − едно от знаковите имена в подземния свят на Амстердам. Фред полага специални усилия, за да попадне в обкръжението на Макс, изкушен не само от лукса и парите, но и от отхвърлянето на всички обществени норми.

Само че да бъдеш мафиот е различно от това да искаш да си мафиот. Докъде ще стигне Фред в желанието си да избяга от скуката и еднообразието? И дали това подновено приятелство няма да се окаже фатално за повече от един човек? 

"Одеса Стар" е книга, която ще ви разсмее, ядоса и уплаши. С присъщото си брилянтно чувство за хумор Херман Кох успява да ни накара да потръпваме от отвращение и възмушение, четейки понякога откровено гадните мисли на Фред, и едновременно с това да признаем, макар и само пред самите себе си, че понякога, макар и много рядко, нашите мисли са много подобни.

Ако сте любопитни да научите повече, най-краткият път към "Одеса Стар" е ТУК.

Сподели.