Очите на насекомо "оживяват" в робот след милиони години

Pinterest LinkedIn +

Компютърното зрение е едно от ключовите предизвикателства пред развитието на следващото поколение роботи. И за да създаде нещо толкова футуристично, един учен е решил да се върне милиони години назад във времето.

Гейвин Тейлър, биолог от университета в Лунд, Швеция, използва един конкретен вид муха, живяла преди 40 милиона години, за да пресъздаде много по-ефективни и миниатюрни роботизирани очи от съществуващите днес.

Архаичното насекомо е съхранено в кехлибар, което го прави достъпно за изследване. В резултат то може да даде на учените ценни знания за това как са еволюирали очите на насекомите в праисторическата епоха и съответно как да създават по-ефективни оптични системи.

И в крайна сметка това, което е открил екипът на Тейлър, е поредното доказателство за сложността на живата природа.

"Като се има предвид, че насекомите разчитат на визуалната информация, за да контролират много аспекти от своето поведение, каквито са откриването на храна или навигацията, с времето те са се променили така, че да постигат един добър баланс между резолюцията и чувствителността" − обяснява Тейлър.

И според него този баланс може да бъде приложен при създаването на камери и други оптични устройства. Подход, който в крайна сметка се очаква да доведе до създаването на роботи с много по-съвършено зрение.

Сподели.