Очаквано или не, Украйна спечели "Евровизия". Вижте изпълнението на група "Калуш"!

Pinterest LinkedIn +

Украинската група "Калуш" ("Kalush Orchestra") спечели "Евровизия 2022" с песента си "Стефания". Украйна спечели първото място благодарение на вота на публиката.

БНТ предаде на живо големия финал на песенния конкурс "Евровизия" от града домакин - Торино. На финала участваха изпълнители от 25 страни - 20-те финалисти, продължили напред след двата полуфинала, и представителите на т. нар. "Голяма петорка".

Така в последната конкурсна вечер на сцената излязоха представителите на Чехия, Румъния, Португалия, Финландия, Швейцария, Франция, Норвегия, Армения, Италия, Испания, Нидерландия, Украйна, Германия, Литва, Азербайджан, Белгия, Гърция, Исландия, Молдова, Швеция, Австралия, Великобритания, Полша, Сърбия, Естония.

Русия беше изхвърлена от конкурса тази година с решение на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ), който организира събитието. Причина за това решение е инвазията на Русия в Украйна.

Българската песен „Intention“ в изпълнение на "Intelligent Music Project" не получи достатъчно гласове, за да се класира за финала, и отпадна още на първия полуфинал. България даде своите 12 точки за Гърция.

Чуйте и изпълнението, което тази година спечели сърцата на публиката:

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.