Изхвърлиха Русия от конкурса "Евровизия"

Pinterest LinkedIn +

Европейският съюз за радио и телевизия (ЕСРТ), който организира "Евровизия", забрани на Русия да участва в конкурса тази година. Причина за това решение е инвазията на Русия в Украйна.

В специално изявление на ЕСРТ по този въпрос се каза:

"Европейският съюз за радио и телевизия обяви, че нито един руски изпълнител няма да участва в тазгодишния конкурс за песен на "Евровизия". Изпълнителният съвет на ЕСРТ взе решението след препоръка от ръководния орган на конкурса за песен на Евровизия - Референтната група, въз основа на правилата на събитието и ценностите на ЕСРТ. Препоръката на референтната група беше подкрепена и от телевизионния комитет на ЕСРТ.

Решението отразява загрижеността, че в светлината на безпрецедентната криза в Украйна включването на руска кандидатура в тазгодишното състезание би довело до лоша репутация на конкурса. Преди да вземе това решение, ЕСРТ отдели време за широки консултации със своите членове. ЕСРТ е аполитична организация на радио- и телевизионни оператори, ангажирани да поддържат ценностите на обществената услуга.

Оставаме посветени на защитата на ценностите на едно културно съревнование, което насърчава международния обмен и разбирателство, събира публиката, празнува разнообразието чрез музика и обединява Европа на една сцена
".

Това решение идва, след като Русия започна да бомбардира източноевропейския си съсед в ранните часове на 24 февруари. Първоначално от ЕСРТ заявиха, че и Русия, и Украйна ще бъдат добре дошли да се състезават въпреки молбата на председателя на украинската обществена телевизия UA:PBC да изхвърли Русия както от "Евровизия", така и от ЕСРТ. Впоследствие обаче решението за тазгодишното участие на Русия беше променено. Това стана не без натиск от определени държави - Швеция призова Европейския съюз за радио и телевизия да преразгледа въпроса за участието на Русия в Евровизия, а по-късно Финландия обяви, че ще се оттегли от конкурса, ако участват руски представителиОстава неясно обаче дали страната ще бъде изключена от ЕСРТ.

Миналогодишната представителка на Русия в "Евровизия" - певицата с руско-таджикски корени Манижа - се класира на девето място в конкурса. Тазгодишният участник на страната трябваше да бъде обявен в началото на март. Предстоящото 66-то издание на конкурса ще се проведе в Италия на 14 май.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.