"Обич", "родина" и "благодаря" са любимите думи на българите

Pinterest LinkedIn +

В рамките на проекта Как беше... на български? беше направено проучване за българския език, в което се включиха 1000 души от цялата страна. То дава отговори на въпросите кои са любимите думи на българите, какви чуждици използваме най-често в ежедневието си и кои са народните будители, които ни вдъхновяват.

Анкетата се проведе онлайн. Интересен е фактът, че сред участниците в проучването има представители на почти всички възрастови групи: 28,3% са на възраст между 18 и 28 години, 28,5% – между 29 и 39 години, 24,2% – между 39 и 50 години, 18,9% са на въраст 50+ години.

От всички анкетирани 91,6 % смятат, че ежедневната им реч съдържа повече от 50% български думи. Като любими думи сред отговорите се открояват "обич", "родина" и "благодаря" (посочени са общо от 389 човека). Сред останалите думи, които хората припознават като мили и родни, са "либе", "обич","омая".

Най-често използваните чуждици пък са "ок", "мерси", "супер", "уикенд", като при възрастовата група от 18 до 28 години съвсем естествено по-често употребявани са думи, свързани с технологиите: ъпгрейд, иновация, имейл, копи/пейст, скрийншот, лайк и др.

Сред любимите народни будители на първо място се откроява Васил Левски, който е оставил най-дълбока следа както в съзнанието, така и в езика ни. До него се нареждат имената на Пейо Яворов, Иван Вазов, Христо Ботев, Добри Чинтулов, братята Евлоги и Христо Георгиеви, Любен Каравелов, Петър Берон и много други.

Любимият откъс от българско произведение, който се нарежда на първо място с 38% цитирания, е първият куплет от стихотворението "Две хубави очи" на Пейо Яворов. Сред любимите автори на участниците са както непреходни български творци като Никола Вапцаров, Елин Пелин, Захари Стоянов, Петя Дубарова, Димитър Талев, така и автори от ново време като Георги Господинов, Георги Божинов и Ивайло Петров.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.