Нова видеоигра показва живота на сирийските бежанци

Pinterest LinkedIn +

Играта пресъздава истинска история за оцеляване.

Германският разработчик на видеоигри Causa Creations пусна новото заглавие Path Out. Играта пресъздава истинска история за оцеляване, базирана на живота на дизайнера Абдула Карам − като бежанец, бягащ от войната в Сирия.

Path Out е реализирана като японска ролева игра. Всичко започва в дома на Карам, когато електрозахранването спира и стартира подготовка за напускане на страната. Действието следва историческите събития, но играчите имат възможност да вземат решения, които са тест за характера им. Възможно е например като играч да откраднете уличаващи документи от съсед в замяна на документи, които ще ви помогнат да преминете през граничните пунктове.

В определени моменти в историята се задействат видеоклипове, които насочват вниманието към съществуващите предубеждения спрямо сирийското общество. Дизайнерът на играта се надява по този начин да се противопостави на клишетата и стериотипите спрямо бежанците.

"Усещам, че хората не знаят достатъчно за нас − кои сме ние, защо трябваше да напуснем Сирия − и затова реших да направя нещо, с което мога да покажа как се чувства сирийският народ" − фсподеля Карам.

Избухналата през март 2011 г. гражданска война в Сирия доведе до смъртта на почти половин милион души, а още един милион бяха ранени. Около 12 милиона (близо половината от мирното население на Сирия) бе принудено да напусне страната с надеждата за нов живот в Западна Европа. Стотици от тях загиват по пътя, а онези, които достигат до целта си, често се сблъскват с безразличие или враждебност.


Сподели.