Най-добрите Dota 2 играчи бяха разбити от изкуствен интелект

Pinterest LinkedIn +

Програмата е творение на проекта OpenAI на Илон Мъск.

По време на международния турнир по видеоиграта Dota 2, проведен в началото на август 2017 г. в Сиатъл, САЩ, най-добрите участници са се сблъскали с неочакван съперник, който може да се окаже новият хегемон в електронните спортове.

Става въпрос за изкуствен интелект, създаден от стартъп проекта OpenAI на милиардера Илон Мъск. Изненадата е още по-голяма, тъй като според екипа, създал умната програма, тя се е научила да играе Dota 2 само за две седмици.

В случай че си мислите "голяма работа − някакви си геймъри", ще уточним, че Dota 2 отдавна е сред най-популярните електронни спортове и най-добрите играчи са истински милионери, като наградните фондове се захранват и от солидни рекламни договори.

Обикновено компютрите могат да победят обикновен играч на някоя видеоигра, но не и водещите професионални геймъри. Затова и категоричната победа на машината на OpenAI е новина в бранша, която след миналогодишната победа на изкуствен интелект срещу световния шампион по играта го маркира още една важна победа на машините срещу хората.

Новината беше споделена лично от Илон Мъск в неговия Twitter акаунт, където той обърна внимание, че става въпрос за игра, много по-комплексна от шах или го.

 

Ето и видео за развитието на AI проекта:

Сподели.