Нова биотех дреха се проветрява автоматично при потене

Pinterest LinkedIn +

Макар и да е естествен процес във всяко здраво човешко тяло, изпотяването може да е много неприятно, особено когато сме на публично място.

Група учени от вездесъщия Масачузетски технологичен институт е на път да намери решение и на този обществен проблем. Става въпрос за тениска, която сама се проветрява, когато "усети" изпотяване. И при това − създадена отчасти от... живи организми.

Екипът, ръководен от биоинженера Уен Уанг, е успял да създаде прототип на "магическата" дреха, използвайки специфична бактерия, способна да променя формата си при наличие на влага. След като са открили механизма, по който микроскопичният организъм се разширява и свива, учените са извлекли протеин от бактерията, за да потвърдят наблюденията си.

В следващия етап на проекта те са създали слой от бактериите и неорганични материали, за да получат променяща се тъкан, а от нея са направили футуристичната дреха.

Тя вече е тествана от доброволци при бягане и каране на колело, а резултатите са повече от задоволителни. Слоевете бактерии в тъканта я принуждават да променя своята плътност, при което се създават условия за естествено проветряване, което позволява на потта да се изпари.

 

Biologic from Tangible Media Group on Vimeo.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.