Нов филм на Pedro Almodovar с българска премиера

Pinterest LinkedIn +

Филми на изключителния испански режисьор Педро Алмодовар (Pedro Almodovar) продължават да се прожектират в столичния Дом на киното. През текущата седмица, почитателите на Алмодовар могат да видят най-новите му предизвикателства - две ексклузивни премиери на филмите «Лошо възпитание» и «Какво ти пука».

В програмата, посветена на Педро Алмодовар и озаглавена «Жените ме вдъхновяват да пиша комедии, мъжете трагедии», са представени и любими на киноманите заглавия като: «Говори с нея», «Кика» и «Матадор».


ЛОШО ВЪЗПИТАНИЕ

Режисьор: Педро Алмодовар
Сценарист: Педро Алмодовар
Оператор: Хосе Луис Алкейн
В ролите: Феле Мартинес, Гаел Гарсия Бернал, Даниел Гименез Качо, Хавиер Камара
 
«Лошо възпитание» е филм за две момчета, приятели (и любовници) от детските си години, в ролите Игнасио (Гаел Гарсия Бернал) и Енрике (Феле Мартинес). Сексуалното насилие, злоупотребата с наркотици, транссексуалността са само част от изследваните теми, болезнени за всяко съвременно общество.

Алмодовар изтъкава сюжета в епохата преди и след управлението на диктатора Франко в Испания. На места истинска история, на места – въображаема. Трудно е да се назове друг режисьор, който има подобна смелост към обвързването на фабулата с малтретиране на деца и съгрешил свещеник - следваща жертва на порока. Съществен похват е използването на сюжетна линия „филм във филма”.

Световната критика определя филма като най-личната лента на Алмодовар. Някои дори го наричат „всичко за баща ми” (аналогия с „Всичко за майка ми”) и са единодушни, че филмът е част от творчеството на Алмодовар, който нито един негов фен не бива да пропуска.

Музиката е на Бернард Херман, познат като композитор от саундтрака към филми на Алфред Хичкок, Куентин Тарантино и др.«Лошо възпитание» 29.12 – 18:00; 30.12 от 20:30ч.
«Какво ти пука» 30.12 от 20:30ч.
«Жените ме вдъхновяват да пиша комедии, мъжете трагедии»- филми на Педро Алмодовар – 24-30 декември

Сподели.