Notch вече спи спокойно! Microsoft сложи ръка на Minecraft срещу $2,5 милиарда

Pinterest LinkedIn +

Мастилото вече съхне върху договора, с който Microsoft придоби собствеността над Minecraft – една от най-популярните видеоигри в света през последните пет години, която често е квалифицирана като "феномен" и "култ" не толкова заради многочислените й продажби, надхвърлящи 50 милиона копия, колкото заради въздействието й над потребителите като средство за реализация на неограничен творчески потенциал.

Фил Спенсър – шеф на подразделението на Xbox в Microsoft – лично обяви сделката, чиято стойност надхвърли с половин милиард спряганата миналата седмица сума от $2 милиарда. Според някои тази цена не само не е завишена, а тъкмо обратното, като се имат предвид продажбите на Minecraft и степента, до която играта навлезе в живота на хората – тя се използва като образователно средство и се очертава като следващия търговски хит в мърчандайзинг сектора. Децата на предучилищна възраст се вълнуват повече от проектите си в Minecraft, отколкото от строителите си, събиращи прах в някоя кутия върху гардероба.

От Mojang също потвърдиха сделката и публикуваха изявление в тази връзка в своя блог. И тримата основатели на шведската компания – създателят на Minecraft Маркус Першон, по-известен като Notch, Карл Л. Манех и Якоб Порсер – ще напуснат постовете си, като Notch твърди, че ще го направи с огромно облекчение.

"Обичам ви. Всички вас. Благодаря ви за това, че превърнахте Mincecraft в това, което е днес, но вече сте прекалено много и аз съм неспособен да нося отговорност за нещо толкова огромно. Може да се каже, че Minecraft вече принадлежи на Microsoft. Погледнато от друг ъгъл обаче, Minecraft отдавна принадлежи на всички вас и това никога няма да се промени. Не става дума за парите. А за това да запазя психиката си здрава", пише Notch, а в съобщението на Mojang се подчертава,че той никога не си е представял Minecraft като "нещо толкова голямо" и не желае да бъде начело на компания с подобно глобално влияние.

За Microsoft придобиването на Minecraft може да се разглежда единствено като триумф и заявка за бъдещето на компанията, чиято next-gen конзола  - Xbox One – не успява да оправдае напълно очакванията, изоставайки значително в продажбите спрямо своя пряк конкурент – Sony PlayStation 4.

Minecraft: Xbox 360 Edition е най-популярната игра в Xbox Live, а Minecraft: Xbox One Edition излезе едва на 5 септември, след като вече е налична за iPhones, iPads, PlayStation 4 и PS Vita. Платформи, на които логото на Microsoft ще изгрява всеки път, когато някой стартира Minecraft…

Сподели.