Microsoft преговаря с Mojang за придобиването на шведското студио за $2 милиарда

Pinterest LinkedIn +

Microsoft и Mojang са седнали на масата за преговори по повод офертата на технологичния гигант от Редмънд за придобиването на контролния пакет от акциите на шведското студио, най-известно със световния феномен Minecraft, срещу сумата от 2 (два) милиарда щатски долара.

Информацията по случая все още е неофициална, но идва от The Wall Street Journal, а според изданието за бизнес и финанси финализирането на сделката би могло да стане факт още в края на тази седмица.

Ако това се случи, решението на Mojang да се разделят със своята независимост, изтъквана многократно като едно от най-големите му достойнства и привилегии, ще изненада мнозина.

Самият Маркус Notch Першон – мозъкът зад Minecraft и съосновател на Mojang – отказа оферта за работа във Valve през 2010 година и влезе в сериозна конфронтация с Microsoft след появата на Windows 8.

Според декларацията за доходи на Mojang за 2013 година приходите на студиото за изминалите 12 месеца са били в размер на $326 милиона. Към юни 2014 година продажбите на Minecraft за всички платформи (играта излезе най-напред за PC през 2009 година, след това за iOS и Android, Xbox 360 и PS3, а само преди броени дни и за Xbox One и PS4, така че представянето й за тези две системи не влиза в съображение) надхвърлиха 54 милиона копия.

Само PC версията вече е във владение на поне 15 милиона души по цял свят.

Сподели.