Нощ на литературата 2016: какво не бива да пропускате в най-книжната нощ от годината

Pinterest LinkedIn +

Нощта на литературата е едно от най-любопитните събития в културния ни живот през последните пет години и този път ще се проведе на 11 май от 18 до 22 часа в цели 11 български града. Основната цел е популяризирането на съвременната европейска литература.

И така, ако досега не сте имали възможност да посетите събитие като Нощ на литературата, препоръчваме тази година да наваксате. Датата е 11 май, градовете са Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен.

Във всеки от тях на определени места, наречени "читателски гнезда" и описани подробно на официалния сайт на събитието, ще имате възможност да чуете откъси от великолепни произведения на съвременни европейски писатели, прочетени от известни актьори.

Ще ви разкажем повече за четирима от авторите, включени в четенията, и за книгите, с които ще можете да се "запознаете" по време на събитието.

"Чернооката блондинка" на Бенджамин Блак

Бенджамин Блак е псевдоним на ирландския писател Джон Банвил. Отдавна доказал се като едно от най-значимите имена в европейската литература и обявен от критиците за наследник на Пруст, Банвил е носител на сериозен брой престижни отличия и творец с характерен и впечатляващ стил.

Какво отличава "Чернооката блондинка" от останалите творби на Банвил? Ами... всичко. Сигурни сме, че знаете кой е Филип Марлоу – легендарният частен детектив, създаден от Реймънд Чандлър. Толкова известен и обичан персонаж, че към неговото "възкресяване" би посегнал само много смел писател.

Е, Бенджамин Блак се справя блестящо с тази задача, а "Чернооката блондинка" събира в себе си духа на романите на Чандлър и великолепния стил и усет за езика на Банвил. В София откъс от книгата можете да чуете в "Клуб на пътешественика" на улица "Сердика" номер 19, прочетен от Станимир Гъмов.

Ако по някаква причина нямате възможност да посетите събитието, но искате да имате "Чернооката блондинка", най-прекият път към новите приключения на детектив Марлоу е ТУК.

"Дар за бурята" на Долорес Редондо

Долорес Редондо е баска писателка с доста разнообразно творчество. Автор е на книги за деца, разкази, повести и романи. А също и на криминални романи, при това наистина впечатляващо различни от всичко, което сме свикнали да асоциираме с този жанр.

Първо, защото гениалният полицейски инспектор, който се подвизава в тях, е жена. Второ, защото в романите на Редондо в криминалната интрига са вплетени много други неща, например уникалните легенди и предания, характерни за селищата край брега на река Бастан.

"Дар за бурята" е финал на трилогия, в която основен персонаж е инспектор Амая Саласар и сме твърдо убедени, че всеки, който чуе откъс от нея, ще пожелае да прочете и трите романа. Можете да проверите дали сме прави в ROCA EXPO BATH SOFIA на бул. "Мария Луиза" номер 16, където откъс от романа ще прочете Ралица Ковачева-Бежан.

А най-прекият път към цялата трилогия на Долорес Редондо е ТУК.

"Зовът на кукувицата" на Робърт Галбрейт

Като говорим за изненадващи криминални поредици и техните автори, няма как да не споменем Робърт Галбрейт. Ако по някаква причина все още не знаете, зад този псевдоним се крие не кой да е, а  Дж. К. Роулинг, която убедително доказа, че фентъзито не е единственият жанр, с който се справя блестящо.

Заглавието, включено в Нощта на литературата, е "Зовът на кукувицата". С този роман започва поредицата приключения на частния детектив Корморан Страйк. Освен характерно име, Страйк има и сложно минало, родители, с които не се гордее особено, и неясно бъдеще.

Именно на него се пада задачата да разнищи убийството на известен супермодел. Случай, в който полицията смята, че всъщност става дума за самоубийство. Братът на жертвата обаче е убеден, че това е невъзможно, и наема Страйк.

Забавен, напрегнат и изключително елегантен роман, уловил прекрасно атмосферата на Лондон, "Зовът на кукувицата" поставя началото на една пристрастяваща поредица. Откъс от книгата можете да чуете в "Супа Бар" на улица "Сердика" номер 20, прочетен от Ива Панева.

Колкото до всички заглавия от поредицата, най-лесният начин да се сдобиете с тях е ТУК.

"Във времена на гаснещата светлина" на Ойген Руге

Ойген Руге е роден в бившия Съветски съюз, образованието му го отвежда в Германия, където живее и днес. Автор е на множество пиеси и сценарии, освен това превежда пиесите на Чехов на немски. "Във времена на гаснещата светлина" е дебютният му роман, отличен с Германската награда за литература за 2011 година, както и с още няколко престижни литературни приза.

Романът проследява историята на няколко поколения от едно семейство. Как идеалите на родителите се превръщат в реалност за децата им? Колко тази реалност се различава от очакванията? Как изглежда в очите на внуците светът, построен от техните баби и дядовци?

Всички тези сложни въпроси Ойген Руге разглежда прецизно, достоверно и – най-важното – с чувство за хумор. Откъс от "Във времена на гаснещата светлина" можете да чуете в Музей за история на София, прочетен от Веселин Мезеклиев.

За онези от вас, които не могат да присъстват на събитието, най-прекият път към "Във времена на гаснещата светлина" е ТУК.

Сподели.